3 czerwca br. (piątek) o godz. 9:00 na Wydziale Historii i Archeologii UMCS rozpocznie się XIII „Dzień Historyka”. Tegoroczna edycja imprezy odbędzie się pod hasłem „Czy historia pachnie? Smaki i zapachy z przeszłości”. Uczestnicy będą mogli wziąć udział w warsztatach i projektach edukacyjnych oraz wysłuchać prelekcji, których motywem przewodnim będą dawna kuchnia, zwyczaje żywieniowe oraz sfera woni, które otaczały ludzi przeszłych epok. W ostatnich latach tematy przewodnie „Dni Historyka” dotyczyły m.in. historii wolności, czasu wolnego Polaków, czy sposobów wizualizowania przeszłości. Bieżąca edycja wydarzenia stanowi niejako kontynuację tej z ubiegłego roku, tematyka obu dotyczy bowiem historii zmysłów: w zeszłym roku wzroku, a obecnie smaku i powonienia.
Wydarzenie organizują od 2009 roku historycy z Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie. Celem inicjatywy jest popularyzacja wiedzy historycznej oraz zapoznanie z profilem badawczym Instytutu Historii UMCS uczniów szkół podstawowych i ponadpodstawowych, ale również studentów i wszystkich zainteresowanych. Tym samym wydarzenie wpisuje się w filozofię „otwarcia” uniwersytetu oraz pokazania, czym zajmują się naukowcy i czym dokładnie interesują się studenci. Ambicją organizatorów jest również zaprezentowanie nowoczesnych studiów historycznych oraz zapewnienie możliwości wzięcia udziału w modelowych lekcjach historycznych. Służą temu cykle warsztatów, czyli żelazny punkt każdej edycji wydarzenia.
Projekty edukacyjne i prelekcje odbędą się w Sali Obrad Rady Wydziału, na Wydziale Historii i Archeologii (Plac Marii Curie-Skłodowskiej 4A).
Na warsztaty obowiązują zapisy (na adresy e-mail: [email protected] lub [email protected]).
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS