Pod koniec kwietnia 2024 r. trzy oddziały Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego rywalizowały podczas X Regionalnej Bitwy Kulinarnej. Tego dnia w gminie Wejherowo kaszubszczyznę można było nie tylko zobaczyć dzięki kolorowym strojom, ale również usłyszeć oraz posmakować.
Jubileuszowa edycja kulinarnego wydarzenia miała miejsce w budynku Ochotniczej Straży Pożarnej w Gościcinie. O tytuł arcymistrza Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego rywalizowały oddziały z Wierzchucina, Lini i Wejherowa.
W trakcie bitwy goście mieli okazję wysłuchać i zobaczyć prezentację dotyczącą 31-letniej działalności Zrzeszenia Kaszubsko Pomorskiego w Gościcinie, którą przygotowała Janina Borchmann, kronikarz gościcińskiego oddziału ZKP.
Podczas wydarzenia nie zabrakło też akcentu muzycznego. Swoje artystyczne zdolności zaprezentowała Kapela Kaszubska „Zbierańce” z Gościcina oraz zaprzyjaźniony zespół biesiadny. Z kolei znawca kaszubskiej kuchni oraz tradycji i kultury, Rafał Nowakowski, wygłosił prelekcję pt. „Wpływ tradycyjnej kuchni kaszubskiej na rozwój turystyki regionu”.
Zwieńczeniem spotkania była degustacja i ocena potraw wykonanych przez oddziały Zrzeszeń Kaszubsko-Pomorskich: kartoflanki, pulek z sosem śledziowym i racuchów. Decyzją komisji, pierwsze miejsce w X Regionalnej Bitwie Kulinarnej zdobyło Zrzeszenie Kaszubsko-Pomorskie oddział Wejherowo.
– To wydarzenie pokazuje, że kultura kaszubska to nie tylko gwara, mowa i stroje, ale również kulinaria. Trzy drużyny zademonstrowały to co jest najlepszego w kuchni Kaszub. Jako uczestnicy mieliśmy możliwość nie tylko ocenienia tego, ale również posmakowania i skosztowania – mówił Przemysław Kiedrowski, wójt gminy Wejherowo.
Byliście świadkami zdarzenia w naszym regionie? Czekamy na Wasze sygnały i informacje. Można kontaktować się z nami za pośrednictwem strony facebookowej, strony na X i mailowo: [email protected]. Dyżurujemy także pod numerem telefonu 729 715 670.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS