Pod Dębowcem w Bielsku-Białej pojawiły się smaczne i poszukiwane przez grzybiarzy borowiki usiatkowane. Nadają się na sos i zupę, można je też suszyć.
Radny z Bielska-Białej, Roman Matyja, mieszka pod Dębowcem. Nie musi daleko chodzić na grzyby – zbiera je za płotem. Ostatnio ze spaceru wrócił z koszem borowików usiatkowanych, przyniósł 17 grzybów. – Takie całkiem małe zostawiłem w lesie – mówi Matyja.
Borowiki usiatkowane to smaczne grzyby jadalne
Borowik usiatkowany uważany jest za jeden ze smaczniejszych grzybów jadalnych. Rośnie od maja nawet do połowy listopada, spotkać go można w lasach liściastych, mieszanych, rzadziej iglastych, czasem także poza lasem, np. w parkach. Jest jednym z najczęściej pojawiających się grzybów rurkowych.
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS