Alton Brown, bo o nim mowa, uważa, że sekretem idealnej, wilgotnej jajecznicy jest jeden składnik. I to w dodatku taki, którego na pewno nie powiązalibyśmy z jajecznicą, ale który niemal zawsze znajdziemy w naszej kuchni.
O co chodzi? Ten składnik to majonez – wystarczy jedna łyżeczka, by na patelni zadziała się magia. Ten trik Alton Brown zdradza w wydanej w 2016 roku książce “Everyday Cook”, przekonując, że majonez sprawi, że jajecznica nie będzie sucha.
Według pomysłu szefa kuchni do wlanych na patelnię jajek należy dodać łyżeczkę majonezu i łyżeczkę wody jeszcze zanim jajka zaczną się ścinać. Następnie należy połączyć składniki za pomocą szpatułki i kontynuować smażenie jajek.
Dodatek majonezu ma zapewnić jajecznicy idealną strukturę – kremową i aksamitną.
Ten sposób może budzić wątpliwości związane ze smakiem czy kalorycznością potrawy. Alan Brown zapewnia jednak, że majonez w jajecznicy jest zupełnie niewyczuwalny, a jego znikoma ilość nie podnosi znacząco kaloryczności dania.
Czy jednak na pewno jest to niezbędny dodatek, by uzyskać idealnie wilgotną jajecznicę? Aby móc to ocenić, nie pozostaje nic innego jak wypróbować metody szefa kuchni.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS