A A+ A++

W Wielkiej Brytanii przeprowadzono badanie, które wykazało, że spożywanie wysoko przetworzonej żywności zwiększa ryzyko zachorowania na raka, przede wszystkim raka jajnika. Analiza dotyczyła grupy blisko 200 tysięcy osób.

Opisując badanie CNN wymienia produkty, które ono obejmowało. To paczkowane zupy, sosy, mrożona pizza, dania gotowe do spożycia, hot dogi, frytki, napoje gazowane, ciastka, pączki, lody i “wiele innych”.

Jak wskazuje doktor Kiara Chang z National Institute for Health and Care Research na uniwersytecie Imperial College w Londynie, wysoko przetworzona żywność jest produkowana ze składników przemysłowych. Często żywność łączy się z dodatkami, które mają dostosować kolor, smak, konsystencję produktu lub przedłużyć jego termin ważności. 

Większa konsumpcja, większe ryzyko

Badanie opublikowane w czasopiśmie naukowym “eClinicalMedicine” dotyczyło zależności pomiędzy spożywaniem wysoko przetworzonej żywności, a zachorowaniami na 34 różne rodzaje raka. W badaniu przeanalizowano dane 197 426 osób, które znajdowały się w brytyjskim Biobanku. To baza medyczna, która zawiera informacje między innymi o diecie. W tym konkretnym badaniu chodzi o wybory żywieniowe pomiędzy 2006 a 2010 rokie … czytaj dalej

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułCyklon Oleg przynosi śnieżyce i ulewy. Jest alert dla Wrocławia
Następny artykułZUS wyśle do Polaków specjalne listy. Dostaną je m.in. emeryci