Zdrowe, ekologiczne jedzenie jest zwykle droższe, zwłaszcza w krajach zamożnych. Cena produktów bio bywa niekiedy dwa razy wyższa, niż żywności nie posiadającej takiego oznaczenia. Analizy badaczy z Uniwersytetu Oksfordzkiego rzucają nowe światło na to, jakie koszty ponosimy, jedząc niezdrowo.
„Lancet”: zdrowa dieta musi być droga? Niekoniecznie
Autorów badania, o którym informuje „The Lancet” interesowało, jakie są rzeczywiste koszty stosowania zdrowej diety w różnych krajach świata. Aby je oszacować, przeanalizowali wiele czynników, między innymi ceny produktów spożywczych w 150 krajach na świecie, także w Polsce.
Czytaj więcej
Następnie badacze zestawili te dane z tym, jak zdrowe są poszczególne produkty, i jaki jest w związku z tym popyt na tę żywność. Poziom „zdrowotności” produktów określono między innymi na podstawie badań, które wykazały wpływ danych produktów na obniżanie ryzyka przedwczesnej śmierci.
Wyłoniono przy tym kilka grup diet, które uznaje się za zdrowe. Są to: zbilansowana dieta fleksitariańska (dopuszczająca niewielkie ilości mięsa), peskatariańska (uwzględniająca ryby), wegetariańska (dopuszczająca jajka i nabiał) oraz wegańska (opierająca się wyłącznie na produktach roślinnych). Naukowcy zbudowali modele szacujące między innymi, jaki do 2050 roku będzie koszt stosowania danej diety, a także jaki będzie jej wpływ na środowisko.
Co istotne, naukowcy obliczyli też przyszłe koszty leczenia chorób wynikających z poszczególnych sposobów odżywiania, które stosuje się obecnie. Pod uwagę wzięli również społeczne i zdrowotne koszty emisji gazów cieplarnianych i wiążących się z nią zmian klimatu.
Raport z badania pod tytułem „The Global and Regional Costs of Healthy and Sustainable Dietary Patterns: a Modelling Study” opublikowano na łamach prestiżowego pisma medycznego „The Lancet”.
Kosztowne będzie przede wszystkim leczenie
Jakie były ustalenia naukowców co do kosztów zdrowej diety? W porównaniu z kosztami tradycyjnej diety, uwzględniającej mięso, zdrowa i przyjazna środowisku dieta może kosztować nawet o około jedną trzecią mniej w krajach, w których przeciętne zarobki określono jako średnio-wysokie i wysokie.
Jednocześnie obliczono, że w krajach, w których zarabia się mniej, koszty zdrowej diety z wykorzystaniem produktów ekologicznych mogą być wyższe nawet o 30 procent. Jednak autorzy raportu przedstawili jeszcze jeden, nieco szerszy punkt widzenia.
Zauważyli bowiem, że gdyby do powyższych kalkulacji doliczyć często pomijane w analizach koszty zmian klimatu, a także leczenia chorób związanych z dietą, to ostateczny koszt zdrowej, ekologicznej diety będzie spadał, i to zarówno w krajach bogatszych, jak i bied … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS