Dlaczego warto jeść czereśnie?
Sezon na czereśnie trwa od czerwca do końca sierpnia, dlatego wielu osobom ich smak kojarzy się z latem. Zdecydowanie warto je wówczas włączyć do swojej diety, ponieważ czereśnie są prawdziwą bombą witaminową.
Czereśnie są świetnym źródłem potasu, wapnia, żelaza, magnezu i jodu, ale zawierają również witaminy z grupy B, beta-karoten i witaminę C. Czereśnie w 80 proc. składają się z wody i pomimo słodkiego smaku są niskokaloryczne i posiadają niski indeks glikemiczny.
Spożywanie czereśni usprawnia działanie układu krążenia, a to z uwagi na zawarty potas, który jest niezbędny m.in. do prawidłowej pracy serca i wyregulowania ciśnienia tętniczego krwi. Warto również wspomnieć, że obecność witaminy B5 w czereśniach jest niezwykle przydatna podczas leczenia dny moczanowej, dlatego w menu osób borykających się z tą chorobą powinny znaleźć się czereśnie.
Czereśnie są również bogate w przeciwutleniacze, których najwięcej jest w ciemnoczerwonych i bordowych owocach. Przeciwutleniacze opóźniają proces starzenia się organizmu i chronią go przed wieloma chorobami.
To jednak nie koniec prozdrowotnych właściwości czereśni. Te sezonowe owoce sprzyjają produkcji hormonów tarczycy, poprawiają funkcjonowanie układu pokarmowego, korzystnie wpływają na stan skóry i biorą udział w procesie odkwaszania organizmu.
Ogonki z czereśni posłużą do przygotowania z nich naparu123RF/PICSEL
Dlaczego nie powinniśmy wyrzucać ogonków czereśni?
Ogonki czereśni, tak jak ich owoce, również są doskonałym źródłem witamin i minerałów. Znajdują się w nich m.in. witaminy A, B2, C, miedź, mangan i potas. Antyoksydanty i antocyjany, czyli związki naturalne pochodzenia roślinnego, będące barwnikami należącymi do polifenoli, do grupy flawonoidów, charakteryzują się działaniem przeciwzapalnym, przeciwnowotworowym i przeciwmiażdżycowym.
Zbawiennie wpływają na układ nerwowy i układ krążenia, mają pozytywny wpływ na wzrok, poprawiając ostrość widzenia i wspomagając widzenie po zmierzchu, zmniejszają obrzęki i pomagają w pozbywaniu się z organizmu różnego rodzaju zanieczyszczeń.
Napar z ogonków czereśni – jak zrobić?
Jeśli chcemy dostarczyć organizmowi witamin i minerałów z ogonków czereśni, doskonałym sposobem jest przygotowanie z nich naparu.
Ogonki z czereśni dokładnie myjemy i siekamy. Do szklanki wsypujemy łyżeczkę posiekanych ogonków i zalewamy wrzątkiem. Całość zaparzamy przez 15 minut i przecedzamy wywar. Tak przygotowany napar z ogonków czereśni możemy pić dwa razy dziennie.
„Zbliżenia”. Łukasz Zagrobelny. O swojej muzycznej drodze, jubileuszu i tremieINTERIA.PL
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS