A A+ A++

Samodzielne upieczenie chleba jest łatwe, ponieważ składa się on z mąki, drożdży, wody, oliwy, soli i cukru lub miodu. Na początku będziecie dumni z tego, że sami go wypiekacie. W dłuższej perspektywie odbije się to pozytywnie na domowym budżecie, bo cena dobrego chleba w wielkomiejskich piekarniach potrafi przyprawić o zawrót głowy. W lipcu 2023 r. średnia cena bochenka chleba o wadze 1000 g wynosiła ok. 6,25 zł, a tymczasem 1000 g chleba pszennego z własnego wypieku to ok. 2,1 zł.

Jak wybrać wypiekacz do chleba?

Przy zakupie wypiekacza pierwszym istotnym kryterium jest jego moc, ponieważ im jest ona wyższa, tym więcej rodzajów chleba będzie można w nim piec. Na przykład chleb razowy wymaga sprzętu o większej mocy, ponieważ ten o niższej może ulec uszkodzeniu. Integralną częścią wypiekacza jest mieszadło i tu najlepiej postawić na urządzenia wyposażone w dwa mieszadła. Dzięki temu ciasto będzie wyrobione szybciej i dokładniej. Pojemność powinna być dobrana do waszych potrzeb i uzależniona od liczby domowników.

Wnętrze pojemnika na ciasto powinno być wykonane z powłoki nieprzywierającej. Dzięki temu kształt chleba będzie idealny, a czyszczenie wypiekacza łatwe i szybkie. Z dodatkowych funkcji warto postawić na opóźniony start. Wtedy możecie przygotować składniki przed pójściem spać i obudzić się rano przy akompaniamencie zapachu świeżego chleba. Dzięki temu dzień stanie się przyjemniejszy i nie będziecie musieli iść do sklepu po pieczywo.

Prosty przepis na chleb

Jak upiec własny chleb? To proste! Wystarczy 480 g mąki chlebowej, 3 łyżeczki suchych drożdży, 300 ml letniej wody, 1,5 łyżki oliwy z oliwek, 1,5 łyżeczki soli, 1,5 łyżki mleka w proszku oraz 1 łyżka cukru. Składniki umieszcza się w misie wypiekacza w określonej kolejności. Najpierw dodaje się składniki płynne, a później sól, cukier, mleko w proszku, mąkę i drożdże. Później wystarczy wybrać odpowiedni program, wagę chleba i oczekiwany stopień zarumienienia skórki.

Jeżeli wolicie chleb z ziarnami, to wystarczy do przepisu dołączyć 1 szklankę ziaren. Połowę wsypuje się do składników, a drugą wsypujecie, kiedy chleb jest bliski ukończenia. Jeśli chodzi o mieszankę, to oczywiście macie pełną dowolność, ale najpopularniejsze są słonecznik i pestki dyni. W sieci można znaleźć dużo inspirujących przepisów, więc z czasem na pewno rozwiniecie swoje piekarskie skrzydła.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykuł(VIDEO) XII Rajd Honoru – Stalowa Wola pamięta!
Następny artykułStudentki nyskiej PANS w Meksyku