Wypiekacze do chleba cieszą się coraz większą popularnością. Nie zajmują dużo miejsca, są proste w obsłudze i gwarantują, że pieczywo będzie zdrowe, pachnące i chrupiące. Oto bestsellerowe urządzenia do domowych wypieków.
Ten wielofunkcyjny wypiekacz do chleba to hit! Ma aż 16 programów
- Klasyczny – przeznaczony do pieczywa białego pszennego i żytniego razowego, również z dodatkiem ziół i rodzynek.
- Szybki – odpowiedni do szybkiego przygotowania pieczywa białego, pszennego i żytniego. W tym trybie chleb jest mniejszy i ma gęstszą konsystencję.
- Słodki – przeznaczony jest do wypiekania chlebów słodkich, o chrupiącej skórce.
- Pełnoziarnisty – odpowiedni do wypieku chleba razowego z mąki o niższej zawartości glutenu.
- Ciasto – służy do wyrabiania/mieszania i późniejszego zakwaszania ciasta bez wypiekania. Odpowiedni do przygotowania bazy do: bułek, chałek lub pizzy
- Zagniatanie – służy wyłącznie do zagniatania ciasta (bez wyrastania). Podczas wyrabiania ciasta można używać składników do różnych rodzajów wypieków.
- Tort – służy do ugniatania/mieszania składników na ciasta, które następnie piecze się przez określony czas.
- Pieczenie – służy do wypiekania różnego rodzaju ciast.
- Dżem – przeznaczony jest do przygotowania dżemów lub marmolad ze świeżych owoców.
- Jogurt – do przygotowania domowego jogurtu.
- Bułki – przeznaczony jest do pieczenia bułek i solanek.
- Własny – służy do indywidualnego ustawiania wszystkich faz przygotowania pieczywa.
- Bezglutenowy – przeznaczony jest do wypiekania pieczywa bezglutenowego.
- Muffinki – przeznaczony do pieczenia muffinek klasycznych lub bezglutenowych.
- Bułki bezglutenowe – służy do wypieku różnego rodzaju bułek bezglutenowych.
- Własny bezglutenowy – przeznaczony jest do indywidualnego ustawiania etapów przygotowania chleba bezglutenowego.
Jak działa wypiekacz do chleba?
Maszyna do chleba to proste w obsłudze urządzenie, sterowane elektronicznie. Wewnątrz maszynki znajdziemy pojemnik z jednym albo dwoma mieszadłami, na dole pod pojemnikiem umieszczona jest grzałka. W zależności od rodzaju pieczywa wsypujemy odpowiednią ilość składników, wybieramy właściwy program i uruchamiamy maszynę. Funkcja opóźnionego pieczenia to świetny program dla tych, którzy lubią ciepłe, pachnące pieczywo na śniadanie.
Wypiekacz do chleba – świetne funkcje
Wielu producentów oferuje rozmaite dodatkowe funkcje i maszynka do chleba zaczyna być urządzeniem wielofunkcyjnym. Najbardziej powszechnym z programów dodatkowych jest program do wyrabiania rozmaitego ciasta – na makaron, pizzę, babeczki, a nawet na ciasto francuskie. Niektóre maszynki do chleba mają specjalne pojemniki, które są przeznaczone na dodatki, jakie dokłada się w trakcie przygotowywania chleba. To o tyle przydatne, że wsypujemy do nich odpowiednie produkty, a urządzenie samo dozuje składniki w odpowiednim czasie bez naszej dalszej ingerencji. Inną popularną opcją jest przygotowywanie dżemu. Dostępne są też modele, w których wystarczy wymienić pojemnik, by urządzenie do wypieku chleba stała się maszynką do lodów.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS