A A+ A++

Wnioski z badań opublikowano na łamach czasopisma „Allergy” (https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/all.14647). Autorami publikacji są naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Wiedniu kierowani przez immunologa Winfrieda F. Pickla i alergologa Rudolfa Valentę.

W ich badaniu wzięło udział 109 rekonwalescentów (grupa badawcza) i 98 zdrowych osób (grupa kontrolna). W oparciu o zebrane od nich dane naukowcy wykazali, że objawy związane z COVID-19 występują w kilku grupach objawowych.

Wyodrębnili siedem takich grup:

1 – objawy grypopodobne (z gorączką, dreszczami, zmęczeniem i kaszlem);

2 – objawy przypominające przeziębienie (z nieżytem nosa, kichaniem, suchością w gardle i przekrwieniem śluzówki nosa);

3 – ból stawów i mięśni;

4 – zapalenie spojówek;

5 – problemy płucne (zapalenie płuc i duszności);

6 – problemy żołądkowo-jelitowe (w tym biegunka, nudności i ból głowy);

7 – utrata węchu i smaku.

Stwierdziliśmy też, że ostatnia wymieniona grupa objawów, czyli utrata węchu i smaku, dotyczy przede wszystkim osób z +młodym układem odpornościowym+, mierzonym liczbą komórek odpornościowych T, które niedawno wyemigrowały z grasicy – tłumaczy prof. Pickl.

ZOBACZ AKTUALNĄ MAPĘ ZAKAŻEŃ>>>

– Następnie mogliśmy dokonać bardziej ogólnego podziału pierwotnej choroby COVID-19: na formy układowe (np. grupy 1 i 3) i formy narządowe (np. grupy 6 i 7) – dodaje.

Jednocześnie naukowcy ustalili, że COVID-19 pozostawia po sobie długo wykrywalne zmiany we krwi rekonwalescentów. Są one swego rodzaju odciskiem palca. Na przykład liczba granulocytów (kolejnych komórek odpornościowych) jest znacznie niższa u osób, które przeszły COVID-19, niż normalnie.

Prof. Pickl wyjaśnia, że dokładne badania pokazały duże różnice także w poziomach innych komórek układu immunologicznego, np. limfocytów T CD4 i CD8 oraz komórek pamięci. – Pokazuje to, że układ odpornościowy jest intensywnie zaangażowany w chorobę nawet kilka tygodni po zakażeniu – opowiada. – Jednocześnie komórki regulatorowe są znacznie osłabione i jest to niebezpieczna mieszanka, która może prowadzić do autoimmunizacji.

Naukowiec dodaje, że we krwi rekonwalescentów wykryto też podwyższone poziomy komórek wytwarzających przeciwciała – im wyższa była u chorego gorączka w trakcie łagodnego przebiegu choroby, tym wyższe poziomy przeciwciał przeciwko wirusowi znajdowały się w jego ciele.

– Nasze odkrycia pozwalają lepiej zrozumieć tę … czytaj dalej

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułNaukowcy opracowali “ciekłe okno”. Obniża zużycie energii na ogrzewanie i klimatyzację
Następny artykułPrzez balkon leciały ubrania, garnki i meble. Interweniowały służby. Sąsiedzi kobiety żyją w coraz większym strachu