11-12-2020 (15:39)
Czerwona kapusta w takim wydaniu jest bardzo wykwintna i dlatego świetnie pasuje do świątecznych, bożonarodzeniowych, dań. W towarzystwie pieczonej kaczki czy indyka słodko-winna, korzenna kapusta czerwona będzie prawdziwym rarytasem.
Oceń jako pierwszy:
123RF
Składniki
- 600 g czerwonej kapusty, cienko pokrojonej
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula, drobno posiekana
- 3 jabłka, obrane i pokrojone w plastry
- 100 ml octu winnego
- przyprawy: 2 łyżeczki cynamonu i szczypta gałki muszkatołowej
- 3 łyżeczki brązowego cukru
- 2 łyżeczki sosu żurawinowego lub konfitury żurawinowej
Przepis
- W dużym rondlu rozgrzać olej oraz masło i wrzucić cebulę.
- Delikatnie ją zeszklić, a następnie dodać posiekaną bardzo cienko czerwoną kapustę i przyprawy. Smażyć przez 3-4 minuty, aż kapusta stanie się lekko szklista i lśniąca.
- Dodać cukier, ocet winny i jabłka, a następnie nakryć pokrywką i dusić kapustę przez 30 minut.
- Po upływie tego czasu dodać żurawinę lub zamiast niej – cukier i ewentualnie doprawić do smaku. Kapustę dusić przez kolejne 10 minut.
Podawać na ciepło.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl:external}
Wykwintna surówka z czerwonej kapusty. Słodko-winna odsłona klasyki
Podziel się opinią
Bądź z nami na bieżąco
na Instagramie
👍Lubię to!
na Facebooku
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.
-
Sałatka z wędzoną makrelą i makaronem. Lekka i pyszna
-
Kotlety brokułowe z mozzarellą. Miękkie i soczyste
-
Sałatka warstwowa. Powiew wiosny na talerzu
-
Szybka sałatka imprezowa. Goście poproszą o dokładkę
-
Łazanki z makiem
-
Chłodnik z arbuza i melona. Orzeźwia i gasi pragnienie
-
Sałatka ziemniaczana. Znakomity dodatek do obiadu
-
Majonez, w którym nie ma jajek. Łatwo zrobisz w domu
-
Łosoś asian style
-
Surówka z rzodkiewki i ogórka. Podaj do obiadu
-
Bezmięsne kotlety z kaszy. Pyszne i proste
-
Biały ser w ostrej posypce. Genialna przekąska
-
Irlandzki sposób na gulasz. Mięsny obiad dla całej rodziny
-
Duszona pieczeń wołowa według przepisu z 1913 r.
-
Kurczak w sosie orzechowym. Błyskawiczny i pyszny obiad
-
Pulpety w sosie marchewkowo-koperkowym, ryż i czerwona kapusta
-
Maczanka krakowska. Robiła furorę wieki przed hamburgerami
-
Rozgrzewający gulasz z wołowiny i warzyw
Zobacz więcej: Cebula
-
Zupa krem cebulowa. Z grzankami smakuje najlepiej
-
Lubelskie cebularze. Regionalny przysmak
-
Krążki cebulowe. Błyskawiczna przekąska na imprezę
-
Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewająca i aromatyczna
-
Smak dzieciństwa wraca w nowym wydaniu. Dodaj jeden składnik
-
Syrop z cebuli. Jak zrobić domowe lekarstwo na kaszel?
Zobacz więcej: Kapusta
-
Wyjątkowe gołąbki. Przygotujesz w niecałą godzinę
-
Wyśmienity kapuśniak z młodej kapusty z mięciutkimi pulpetami
-
Oszukane gołąbki zapiekane pod serową pierzynką
-
Pizza na kapuścianym spodzie. Nie pójdzie w boczki
-
Jak zrobić tort gołąbkowy? To prostsze niż myślisz
-
Zupa z młodą kapustą i cielęciną. Obiad na lato
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS