Jabłka są skarbnicą witamin i składników mineralnych, w tym witaminy C, witamin z grupy B, wapnia, siarki, żelaza, magnezu, fosforu czy pewnych ilości witaminy E. Co więcej, owoce te są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, antyoksydantów i kwercetyny.
Dzięki zawartości przeciwutleniaczy, spożywanie jabłek opóźnia procesy starzenia i niszczy wolne rodniki. Regularne jedzenie jabłek ma pozytywny wpływ na obniżenie złego cholesterolu we krwi. To chroni nasz organizm przez udarem mózgu, miażdżycą czy zawałem serca. Dzięki bogatej zawartości błonnika, jabłka pomagają w zachowaniu prawidłowej masy ciała i pozbywaniu się niekorzystnych dla zdrowia złogów pokarmowych.
Zobacz również:
Jabłoń: królowa polskich ogrodów
Jak widać, istnieje wiele powodów, dla których warto mieć jabłka w swoim ogrodzie. Jabłoń jest prawdziwą królową polskich ogrodów – to zdecydowanie jedno z najpopularniejszych drzew owocowych w naszym kraju. Znajduje się w gronie roślin wieloletnich, należących do rodziny różowatych. Obejmuje od 25 do 55 gatunków (w zależności o d ujęcia). Występuje w strefie klimatu umiarkowanego na północnej półkuli.
Drzewa i krzewy osiągają nawet do 20 m wysokości. Zazwyczaj mają jeden, prosty pień, czasami pojawiają się kolejne, tworzone z korzeniowych odrostów. Jabłka zazwyczaj mają kulisty kształt, czasami są nieco spłaszczone lub wydłużone. Owoce dzikich jabłoni osiągają do 5 cm średnicy, z kolei u odmian uprawnych jest ona nieco większa.
Kiedy przycinać jabłoń?
Aby drzewo uginało się od owoców, warto pamiętać o ważnym zabiegu. Mowa o przycinaniu jabłoni, które przeprowadza się w dwóch terminach: zimowym i letnim.
Cięcie zimowe należy wykonać od końca lutego do końca marca lub początku kwietnia. Z kolei na letnie cięcie mamy już ostatni dzwonek – jeżeli nie zrobiliśmy tego w lipcu, pozostaje nam – w zależności od odmiany jabłoni – sierpień.
Przycinanie jabłoni to zabieg, o którym lepiej pamiętać123RF/PICSEL
Letnie, uzupełniające cięcie pomaga regulować wzrost: pozwala ograniczyć zbyt dużą ilość rosnących młodych pędów, dzięki czemu korona drzewa będzie bardziej rozrzedzona i co się z tym wiąże – o wiele lepiej doświetlona. To sprawi, że owoce otrzymają więcej światła słonecznego i będą równomiernie dojrzewać.
Usunięcie niepotrzebnych pędów poprawi też owocowanie pozostałych. Z drugiej strony letnie cięcie pozwala ograniczyć podatność jabłoni na choroby. Ten prosty zabieg działa “odmładzająco” na starsze już jabłonie, które przestały owocować tak obficie, jak w przeszłości.
W trakcie letniego przycinania, należy pozbyć się “wilków”, czyli grubych pędów skierowanych do góry. Owoców na nich nie będzie, a “kradną” jedynie składniki pokarmowe i odbierają siłę innym gałązkom.
Należy zostawić pędy rosnące na ukos, ponieważ w następnych latach będą budowały koronę. To na nich pojawią się owoce, ponieważ jabłoń owocuje na pędach 2,3 i 4-letnich. Warto pamiętać, by nie spieszyć się zbytnio z letnim cięciem i wykonywać go już w czerwcu – powodem są wspomniane “wilki”, które po zbyt wcześnie wykonanym zabiegu i tak odrosną.
“Rolnicy”: Czas na przycięcie gałęzi starych jabłoniPolsat Play
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS