A A+ A++

22 sierpnia rozpalono piec w cukrowni w Nakle. W Kruszwicy pierwsze krojenie buraków ma odbyć się 2 września. Obie cukrownie należą do Krajowej Grupy Spożywczej. 23 sierpnia buraki zaczęła kroić cukrownia w Środzie Wielkopolskiej, należąca do Pfeifer&Langen Polska. Do tych trzech cukrowni swój surowiec dostarczają rolnicy z naszych okolic.

W Cukrowni Nakło uroczyście rozpalono piec wapienny, która to czynność oficjalnie rozpoczęła kampanię cukrowniczą 2024/2025. To 143 kampania w tej cukrowni, ale pierwsza rozpoczęta tak szybko, bo w sierpniu. Pierwsze buraki trafią do tego oddziału Krajowej Grupy Spożywczej jeszcze w tym tygodniu. – Tegoroczna kampania rozpoczęła się około 10 dni wcześniej, niż to było w latach ubiegłych. Jest to spowodowane zwiększonym areałem upraw i spodziewanym wysokim plonem. Chodzi też o to, aby uniknąć kopania zimą, w czasie mrozów, jak to było np. w poprzedniej kampanii – wyjaśnia Józef Pawela, prezes Zarządu Okręgowego ZPBC w Bydgoszczy. Do buraków, które zostaną dostarczone do cukrowni do końca września, plantator otrzyma premię za tzw. wczesną dostawę.

Paweł Jarmuż – rolnik z gminy Żnin – uprawiał w tym roku 7,5 ha buraków. W tym tygodniu zostały one wykopane i dostarczone do cukrowni w Środzie Wlkp. – Cukrownia, z którą mam podpisaną umowę kontraktacyjną, zaproponowała mi albo wczesny termin dostawy, albo grudniowy. Zdecydowałem się na sierpień z kilku powodów. Buraki są duże, dostanę dopłatę i zdążę jeszcze posiać zboże ozime. Nie żałuję tej decyzji, ponieważ plon, po potrąceniu zanieczyszczeń, wyniósł około 68 ton z hektara. Polaryzacja [zawartość cukru – przyp. red.] wynosiła średnio około 17% [wyjściowa polaryzacja to 16%, powyżej niej cena rośnie – przyp. red.] – powiedział Paweł Jarmuż.

Adam Korga z Murczyna – właściciel nowego kombajnu do buraków – na pole wyjechał w zeszły czwartek: – Warunki do kopania były bardzo dobre, ponieważ popadało. Maszyna jest nowa, gąsienicowa. Sprawdza się na naszych glebach, ponieważ wyciąga całego buraka z ziemi, nie łamiąc korzeni.

Dorota Kapłońska

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułTragedia w kopalni! Nie żyje 48-letni operator kotwiarki
Następny artykuł„Beskidzkie Rytmy i Smaki” – festiwal kultury Beskidu Wyspowego