Tylko cztery redakcje, w tym „Przełom”, fotografowały i filmowały wyburzanie chłodni kominowej w Elektrowni Siersza w Trzebini z wysokości ponad 20 m.
Na szczęście w środę, po godz. 13, nie było dużego wiatru, więc na wysokości nie odczuwało się „efektów specjalnych”. Oczywiście, poza momentem eksplozji, kiedy ziemia zadrżała.
Samo wyburzenie chłodni poszło sprawnie. Widoczna na zdjęciach chmura pyłu opadła bardzo szybko.
***
Chłodnia kominowa służy do schładzania wody przemysłowej. Wysoki komin wymusza przepływ powietrza i umożliwia chłodzenie wody. W efekcie powstaje wydostająca się z komina para wodna.
Przeznaczona do schłodzenia woda jest pompowana na szczyt zraszalnika i następnie rozprowadzana we wnętrzu chłodni. Opadając, oddaje ciepło do powietrza.
CZYTAJ TEŻ:
Chłodnia kominowa w Elektrowni Siersza runęła w kilka sekund
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS