Każdy biznes ma swoją specyfikę. W przypadku restauracji znaczenie ma całe mnóstwo czynników. Trzeba zadbać o menu, o wystrój, o system dostaw, o sprawną obsługę zamówień, o wykwalifikowanych pracowników na kuchni i na Sali. Liczy się również wybór odpowiedniej lokalizacji. Jeśli dopiero stawiasz pierwsze kroki w branży, zadanie to może być szczególnie trudne. Podpowiadamy, jakie kryteria wziąć pod uwagę, aby zwiększyć swoje szanse wśród konkurencji.
Czy mnie na to stać?
W poszukiwaniach lokalu miałeś szczęście i znalazłeś ten idealny? Wspaniale – czas sprawdzić, jak przedstawiają się koszty jego utrzymania. W biznesie nie ma miejsca na myślenie, że „jakoś to będzie” i że zaczniesz się martwić dopiero przy którymś z kolei ponagleniu do zapłaty odstępnego czy czynszu. Masz trudność ze znalezieniem złotego środka między lokalem, który ci się podoba a tym, na który cię stać? Wejdź na https://horecalab.pl i umówi się na konsultację ze specjalistami, którzy pomogą w tym i w wielu innych aspektach planowania i otwierania restauracji.
Jakich inwestycji wymaga lokal?
Jeśli koszt zakupu lub wynajmu lokalu jest akceptowalny, trzeba jeszcze skalkulować, ile będzie kosztowało jego przystosowanie do działalności. Sprawa jest znacznie prostsza, jeśli wcześniej również prowadzona tam działalność gastronomiczną (chociaż wówczas warto szczególnie zastanowić się nad tym, dlaczego biznes upadł lub został przeniesiony). Adaptacja lokalu biurowego czy handlowego jest oczywiście możliwa, ale trzeba liczyć się z wyższymi kosztami.
Jak poinformować klientów o lokalizacji restauracji?
Aby w drzwiach restauracji pojawili się pierwsi klienci, muszą oni najpierw dowiedzieć się o istnieniu lokalu. Jeśli znajduje się on przy głównym deptaku albo na terenie galerii handlowej – nie ma problemu. Gdy jednak wybraliśmy bardziej ustronną okolicę, przyszłych gości trzeba zachęcić do odwiedzin. Pomocne będą lokalne reklamy (np. precyzyjnie ustawione kampanie w mediach społecznościowych), a także nowoczesny, pomysłowy outdoor (np. strzałki na chodniku).
Jak zadbać o dostępność?
Współczesny konsument jest coraz bardziej świadomy swoich praw a co za tym idzie – wymagający. Do dobra wiadomość, bo stymuluje rozwój całej branży. Zarówno ze względów wizerunkowych, jak i czysto ludzkich, zadbaj więc o to, aby twój lokal był dostępny również dla osób z ograniczeniami. Zadbaj o podjazdy lub windy schodowe dla wózków inwalidzkich. Przystosuj toaletę do potrzeb gości, którzy mają problemy z poruszaniem się. Jeśli do lokalu przynależy parking, zadbaj o miejsce dla niepełnosprawnych.
Jaką reputację ma okolica?
Najważniejsze w restauracji jest oczywiście menu. Ale z drugiej strony nikt nie wybierze się do ekskluzywnego lokalu, jeśli znajduje się on w mało popularnej dzielnicy. Zwłaszcza, jeśli otwierasz lokal w miejscowości, której nie znasz, dowiedz się najpierw, co o danej okolicy myślą mieszkańcy. Unikniesz dzięki temu rozczarowań oraz gaf, które mogą osłabić reputację lokalu zanim ten w ogóle zostanie otwarty.
Czy lokal ma ogródek?
Przy pięknej pogodzie goście będą poszukiwać słońca. Zawsze więcej klientów przyciągnie ten lokal, który poza miejscami w środku, posiada także ogródek. Co więcej, takie miejsce może również posłużyć za ogród zimowy. Zabudowany, ogrzewany taras może nawet podwoić ilość miejsc dla gości a co za tym idzie, zwiększyć obroty.
Czy zaopatrzenie dojedzie bez problemu?
Myśl całościowo i przyszłościowo. Nie tylko klienci powinni wygodnie dostawać się do restauracji. Również zaopatrzenie musi którędyś dojechać. Zwłaszcza lokale, które wcześniej pełniły inną rolę, niekoniecznie muszą mieć odpowiednie warunki do wymanewrowania samochodem dostawczym albo drzwi, w których zmieści się paleciak.
A może postawić na dowóz?
Życie nie jest idealne. Jeśli bardzo chcesz otworzyć restaurację, ale jedyny lokal, na jaki cię stać, wygląda kiepsko a na dodatek znajduje się w niesympatycznej okolicy, warto położyć nacisk przede wszystkim na dowóz. Zamiast inwestować w ozdoby, które niespecjalnie dodadzą uroku ponuremu wnętrzu, kup lepiej kilka skuterów i zatrudnij więcej dostawców.
Nie zawsze idealna lokalizacja będzie dostępna. A jeśli nawet, to nie każdego początkującego restauratora stać na wynajem lokalu w topowej okolicy. Na szczęście istnieje wiele możliwości zachęcenia klientów do korzystania z oferty restauracji nawet jeśli nie znajduje się ona w wymarzonej dzielnicy albo w pięknym budynku. W razie wątpliwości zawsze korzystaj ze wsparcia specjalistów z branży HoReCa, oferujących konsultacje dla początkujących jak i dla zaawansowanych restauratorów.
Visited 2 times, 2 visit(s) today
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS