Choć letnie, gorące miesiące za nami, absolutnie nie powinniśmy zapominać o tym, jak ważne jest dobre nawodnienie organizmu. Jesień i zima to okres intensywnej pracy grzejników i kaloryferów, a to sprzyja przesuszaniu nie tylko pomieszczeń, ale też naszej skóry czy śluzówek. Najlepszy sposób, by przeciwdziałać odwodnieniu organizmu, to pić dużo wody. Dodać można do niej nieco cytryny, która – jak się przyjęło – sprzyja zachowaniu zdrowia, a dzięki witaminie C wspiera odporność. Czego jednak nie wiemy o popularnej wodzie z cytryną?
Człowiek to woda?
Na początek musimy zdać sobie sprawę, z tego, że człowiek bez wody umiera. Choć brzmi to jak truizm, nierzadko nie zdajemy sobie sprawę z tego, jak wiele w naszym organizmie zależy od H2O. U noworodka zawartość wody w ciele to około 80%. Z wiekiem ta zawartość spada, jednak niewiele, bo wciąż waha się w granicach 60-75%. Występując we wszystkich tkankach, zawiera w sobie miliony substancji, takich jak związki organiczne i mnóstwo innych makrocząsteczek.
Jaką funkcję spełnia woda? Bierze udział we wszystkich procesach biologicznych. Jej niedobór może powodować ogromne problemy w funkcjonowaniu fizycznym, co objawiać się będzie bólami i zawrotami głowy, wzdętym brzuchem, suchością jamy ustnej, języka i gałek ocznych, szybkim oddechem, spadkiem ciśnienia, a nawet drgawkami i utratą przytomności. Odwodnienie wpływa też na funkcjonowanie psychiczne, powodując rozkojarzenie, dekoncentrację, niekiedy senność lub – przeciwnie – nadmierne pobudzenie, omamy. Woda odżywia organizm, ponieważ strawione pokarmy są w niej rozpuszczalne, dzięki czemu trafiają do krwi i komórek. Woda zapewnia regulację temperatury – dzięki niej możemy się pocić, czyli wydalać nadmiar ciepła z ciała. Nic dziwnego więc, że jest tak dla nas ważna.[1]
Cytryna – kopalnia dobroczynnych składników
Cytryna zwyczajna to karłowate, prawie trzymetrowe drzewo uprawne, o wiecznie zielonych liściach i biało-purpurowych kwiatach. Z kwiatów tych rodzi się znany nam wszystkim, kwaśny, żółty owoc – cytryna. Choć twierdzi się, że cytryna wywodzi się z Indii, to pierwsze uprawy notuje się na obszarze południa Włoch, na początku naszej ery. Obecnie uprawiana jest, oprócz Włoch, między innymi w Brazylii, Hiszpanii, Argentynie i Stanach Zjednoczonych.
Swoją sławę zyskała kiedy odkryto, że w owocach oraz soku cytrynowym mnóstwo jest substancji, które niezwykle korzystnie wpływają na zdrowie. Listę dobroczynnych składników otwierają polifenole, odpowiedzialne za charakterystyczny, kwaśno-gorzki smak cytryny. Polifenole poprawiają krążenie żylne, uszczelniają naczynia krwionośne i bardzo poprawiają odporność. Korzystnie działają w przypadku profilaktyki antynowotworowej oraz przeciw chorobom sercowo-naczyniowym. Inną grupą tych składników są flawonoidy, o takich właściwościach, jak leczenie uszkodzeń mięśnia sercowego, łagodzenie objawów zapalenia płuc czy zmniejszenie stężenia lipidów we krwi. Kolejnymi składnikami wartymi uwagi są dobroczynne pierwiastki i witaminy- oprócz osławionej witaminy C są też obecne witamina A, B oraz E, a także potas, magnez, wapń i sód. Poprawiają one koncentrację i wzmacniają układ odpornościowy.
Woda i cytryna – doskonały zestaw
Biorąc pod uwagę to, jak drogocenna jest dla człowieka woda oraz jakie bogactwo składników ma w sobie tak charakterystyczna smakowo cytryna, nic dziwnego, że połączenie tych dwóch składników spotkało się z szerokim uznaniem. Woda z cytryną zapewnia nie tylko odpowiednią dawkę nawodnienia, ale i korzyści płynące z zalet cytrusa. Może być przy tym prawdziwą ucztą dla kubków smakowych. Każdy właściciel kawiarni zna wiele wariacji, które można stworzyć z tego połączenia, np. herbata z cytryną i miodem jest z pewnością atrakcyjnym urozmaiceniem zimowych wieczorów.
Jeżeli dbamy o dobrostan naszego ciała, a tym samym o prawidłowe nawodnienie, woda z cytryną spisze się jako idealne uzupełnienie planu żywieniowego. O zdrowe ciało dbamy zarówno poprzez utrzymanie dobrej kondycji dzięki ćwiczeniom, zbilansowaną dietę, którą zapewnia dobry catering dietetyczny, jak również poprzez picie wody.
[1] Wiggins Ph.M., Role of water in some biological processes. Microbiological Reviews 1990
[2] mgr Marta Klimek-Szczykutowicz, dr n. farm. Agnieszka Szopa, prof. dr hab. n. farm. Halina Ekiert, Cytryna – owoc o cennych właściwościach prozdrowotnych i kosmetycznych. Lek w Polsce VOL 28 NR 08’18 (327)
Komentarze
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS