A A+ A++

Przepustka “Green Pass” we Włoszech wystawiana jest na podstawie szczepienia przeciwko Covid-19, wyleczenia z koronawirusa lub testu z ostatnich 48 godzin

Wprowadzenie we Włoszech obowiązku przepustki Covid-19 przy wstępie do wielu miejsc i na imprezy masowo nakłoniło ludzi do zaszczepienia się – pisze w poniedziałek dziennik “Corriere della Sera”. Najbardziej do szczepień przekonali się 20-latkowie.

Od 1 lipca, gdy zaczął obowiązywać tzw. Green Pass, najwięcej szczepień zanotowano w grupie wiekowej 20-29 lat. 75 procent osób przyjęło co najmniej jedną dawkę.

4,5 miliona zaszczepionych osób w tym wieku wyprzedziło 30- i 40-latków – podkreśla włoska gazeta w analizie danych resortu zdrowia.

Kolejne odnotowane zjawisko to stały wzrost szczepień w grupie 12-19 lat. Po pierwszej dawce jest około 60 procent dzieci i młodzieży.

“Młodzi ludzie zgłaszali się na szczepienia”

– Młodzież daje lekcję wszystkim; zrozumiała lepiej niż inni, że szczepionka jest narzędziem wolności – powiedział minister zdrowia Włoch Roberto Speranza.

W czasie wakacji to przede wszystkim młodzi ludzie zgłaszali się na szczepienia i to mimo znacznie niższego ryzyka ciężkich powikłań z powodu Covid-19.

ZOBACZ: Włochy. Według sondażu 80 proc. Włochów popiera obowiązek szczepień przeciwko Covid-19

Jest to efekt działania wymogu przepustki sanitarnej – zauważa “Corriere della Sera”. W artykule położono nacisk na to, że młodzież okazała się “najbardziej dalekowzroczna i wspaniałomyślna”, jeśli chodzi o wnoszenie wkładu na rzecz wychodzenia kraju z kryzysu na tle pandemii.

kmd/PAP

Czytaj więcej

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułGościem Radia ZW był Piotr Polak, poseł na Sejm RP
Następny artykułZmniejszenie ilości cukru w żywności może uratować setki tysięcy ludzi