Właściciel jednego z najsłynniejszych lokali we Włoszech – “Harry’s Bar” w Wenecji, odwiedzanego przez turystów z całego świata i znane osobistości bezskutecznie szuka pracowników. Ma oferty dla kelnerów, cukierników i kierowcy posiadającego również przydatne w tym mieście uprawnienia do prowadzenia motorówki. W gastronomii i branży turystycznej w całym kraju wolne są dziesiątki tysięcy miejsc pracy.
91-letni restaurator z Wenecji Arrigo Cipriani w wypowiedzi dla włoskich mediów nie krył zdziwienia tym, że nie może znaleźć personelu.
„Włochy są Republiką opartą na wakacjach”- tak ironicznie sparafrazował 1 artykuł Konstytucji kraju, brzmiący: „Włochy są Republiką demokratyczną opartą na pracy”.
Właściciel lokalu po tym, gdy nie otrzymał odpowiedzi na ogłoszenie o pracy zamieszczone w mediach społecznościowych, wyjaśnił na łamach dziennika „Il Messaggero”: „Dajemy sobie radę, ale pracowalibyśmy lepiej z pięcioma-sześcioma osobami więcej”.
Media zauważają, że przykład ten dobrze obrazuje sytuację, jaka przed szczytem sezonu letniego, zapowiedzianego jako rekordowy, panuje we włoskiej gastronomii i całym sektorze turystycznym. Brakuje personelu w restauracjach, barach i hotelach, ale także ratowników na plażach.
Podczas pandemii i lockdownu wiele osób zmieniło pracę i nie zamierza powrócić do poprzedniego zajęcia. Dlatego w okresie masowego napływu turystów coraz trudniej znaleźć personel, zwłaszcza w popularnych miejscowościach wakacyjnych.
Poza tym, jak zauważył Arrigo Cipriani, młodzi ludzie często odrzucają oferty pracy latem, bo sami wolą wypoczywać i nie chcą pracować w weekendy.
Konstatacja ta może wydawać się zaskakująca, gdy weźmie się pod uwagę obecną sytuację gospodarczą Włoch i wciąż wysoki wskaźnik bezrobocia wśród młodych ludzi. Ale sytuacja ta potwierdza też, że ich mentalność i podejście do pracy są inne niż starszych pokoleń – podkreśla się w komentarzach.
Ekonomiczny dziennik „Il Sole-24 Ore” odnotował, że podczas gdy liczba turystów przekroczy w tym roku wyraźnie nawet poziom sprzed pandemii, to nadal brakuje co najmniej 50 tysięcy pracowników sezonowych. Według przedstawionych danych miesięczna pensja kelnera to co najmniej około 1500 euro miesięcznie, a kucharza czy baristy ponad 1700 euro.
Z Rzymu Sylwia Wysocka
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS