Żurawina – dlaczego warto ją jeść?
Żurawina to doskonałe źródło witamin i minerałów, a ponadto roślina charakteryzuje się silnym działaniem antyoksydacyjnym. Świeża żurawina składa się głównie z wody, w 100 g owoców znajduje się 46 kcal, 87 proc. wody; 0,4 g białka; 12,2 g cukru; 4,6 g błonnika; 0,1 g tłuszczu.
Oprócz witamin C, E oraz K, żurawina zawiera także m.in. potas, magnez i mangan. Regularne spożywanie żurawiny prozdrowotnie wpływa na m.in. układ moczowy, układ krążenia i układ pokarmowy. Warto włączyć tę roślinę do swojej diety, gdy borykamy się z przeziębieniem, infekcją górnych dróg oddechowych, wrzodami żołądka czy kamicą nerkową.
Chcąc dostarczyć organizmowi najwięcej witamin i minerałów, najlepiej spożywać żurawinę w formie świeżej lub suszonej. W okresie jesienno-zimowym warto sięgnąć po mrożoną żurawinę i przygotować z niej doskonały dżem. Jak to zrobić?
Dżem z żurawiny – przepis
Do przygotowania dżemu z żurawiny potrzebujemy zaledwie kilka składników. Oto one:
-
żurawina – mrożona lub świeża – 1 kg,
-
cukier – 300 g,
-
jedna szklanka wody,
-
żelatyna – dwie łyżeczki.
Sposób przygotowania:
-
Żurawinę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i pozbywamy się z niej ewentualnych zanieczyszczeń np. w postaci liści.
-
Do większego garnka wsypujemy cukier, wlewamy wodę i mieszamy.
-
Pod garnkiem odpalamy palnik, i wodę z cukrem doprowadzamy do zagotowania.
-
Dodajemy żurawinę (opcjonalnie możemy ją wcześniej zmielić na mniejsze kawałki) i wszystko gotujemy na niewielkiej mocy palnika przez ok. 20 minut – do momentu, aż żurawina będzie miękka.
-
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, zgodnie z zaleceniem producenta.
-
Do garnka z żurawiną wlewamy rozpuszczoną żelatynę i bardzo dokładnie mieszamy.
-
Ciepły dżem przelewamy do czystych i wyparzonych słoików, które dokładnie zakręcamy.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS