Czarna porzeczka – charakterystyka
Czarna porzeczka z uwagi na charakterystyczny zapach, nazywana była kiedyś potocznie “bździuchem”. Jest gatunkiem rośliny z rodziny agrestowatych i w Polsce występuje w stanie dzikim. Krzew czarnej porzeczki może osiągać nawet dwa metry wysokości, a okres kwitnienia przypada na przełom kwietnia i maja.
Owoce czarnej porzeczki dojrzewają na początku lipca i właśnie wtedy rozpoczynają się jej zbiory. Co ciekawe – roślina owocuje dopiero w trzecim roku od jej posadzenia, a najbardziej obfita w owoce jest rok później.
Uprawa czarnej porzeczki w Polsce jest niezwykle popularna, o czym świadczy fakt, że nasz kraj w skali globalnej jest w czołówce producentów.
Czarna porzeczka właśnie pojawiła się na ryneczkach i w warzywniakach123RF/PICSEL
Czarna porzeczka – właściwości odżywcze i lecznicze
Czarna porzeczka to prawdziwa, naturalna bomba witaminowa. Jest ona doskonałym źródłem witaminy C, A, E oraz z grupy B. To jednak nie wszystko, ponieważ w czarnej porzeczce znajdziemy takie minerały jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź, mangan.
Czarna porzeczka to owoc charakteryzujący się niskim indeksie glikemicznym, który wynosi 25. Ponadto jest ona bogata w wartościowe flawonoidy, które spowalniają starzenie się organizmu. Flawonoidy przyspieszają także wydalanie toksyn oraz metali ciężkich.
Związki zawarte w roślinie zmniejszają ryzyko powstawania nowotworów, pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu, biorą udział w procesach odpowiedzialnych za regulowanie poziom glukozy we krwi i wzmacniają odporność organizmu.
Spożywanie czarnej porzeczki zmniejsza stany zapalne, dlatego w medycynie ludowej jest ona wykorzystywana m.in. przy leczeniu anginy. Owoc doskonale wpływa również na działanie układu trawiennego i układu krążenia.
Prosty sposób na odchudzanie – domowa woda owsianaInteria Kulinaria
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS