A A+ A++

4 września 2022 w salach Muzeum Niepodległości w Myślenicach odbył się całodniowy panel szkoleniowy dla intendentów i kucharzy placówek przedszkolnych i żłobka z naszej gminy pt. „Jak gotować dla dzieci w żłobkach i przedszkolach?”

Na to pytanie starali się odpowiedzieć licznie zebranym uczestnikom zaproszeni goście:

Z pasją! 
Małgorzata Miszczak – prowadząca warsztaty motywacyjno – integracyjne naładowała pozytywną
energią i motywacją do zmian.

Zgodnie z przepisami!
Joanna Gaździk – reprezentująca Powiatową Stację Sanitarno Epidemiologiczną w Myślenicach
przybliżyła najważniejsze akty prawne w obszarze bezpieczeństwa żywienia i żywności w placówkach oświatowych.

Zdrowo!
Adrianna Kwiatkowska – dietetyczka z Poradni Żywieniowo Dietetycznej Zdrowie i Uroda, która
podzieliła się z uczestnikami wiedzą na temat zagrożeń zdrowia i życia wynikających z
nieprawidłowego sposobu żywienia.

Świadomie i kreatywnie!
Dorota Sokół – dietetyczka, edukatorka żywieniowa, entuzjastka zdrowej kuchni. Poprowadziła
godzinny wykład o temacie „Świadome zakupy”, a następnie wraz z Anną Patrzałek 2h warsztaty pt.

„Atrakcyjny i zdrowy jadłospis”.

19 z 25 zaproszonych placówek wysłało na szkolenie swoją reprezentację. To ogromny sukces tego projektu. Przybyło 35 osób, które swój wolny, niedzielny czas postanowiło zainwestować w rozwój osobisty i zawodowy. To tylko dowód na to, że potrzeba aktualizowania wiedzy, inspiracji i szukania nowych możliwości jest żywa, a nasza inicjatywa była na nią niezbędną odpowiedzią.


To ważny projekt, który spotkał się z pozytywnym przyjęciem uczestników. Poniżej fragment z wniosku dot. projektu, aktualny i ważny w kontekście całego przedsięwzięcia:

„Odżywianie dziecka w okresie przedszkolnym jest niezmiernie ważne ze względu na kształtowanie
się procesów metabolicznych i nawyków żywieniowych, co ma udokumentowany związek z
zapobieganiem występowaniu chorób cywilizacyjnych w wieku dorosłym (takich jak otyłość,
cukrzyca, alergia, osteoporoza, nowotwory, miażdżyca). Niestety „żywienie w przedszkolach często
nie spełnia podstawowych wymagań jakościowych. Problemy z prawidłową realizacją żywienia w
przedszkolach potwierdzają wyniki z badań Państwowej Inspekcji Sanitarnej. W 2019 i 2020 r.
organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej przeprowadzały ocenę sposobu żywienia w obiektach
systemu oświaty w tym w stołówkach w przedszkolach. Nieprawidłowości stwierdzane w żywieniu
dzieci dotyczyły m.in.: braku warzyw i owoców w posiłkach, zbyt małej ilości produktów mlecznych,
stosowania zbyt dużej ilości cukru i substancji słodzących do napojów, zbyt rzadkiego podawania
ryb, serwowania zbyt często w tygodniu potraw smażonych, zbyt dużego udziału ziemniaków w
stosunku do produktów zbożowych” (Żywienie w przedszkolu w praktyce – raport Narodowy
Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy, 2021). Podobne obserwacje
mamy my same, jak również przynoszą nam je lokalni rodzice, których dzieci uczęszczają do
gminnych przedszkoli. Postanowiłyśmy zdiagnozować temat, tworząc ankiety skierowane do
dyrekcji, pracowników obsługi i administracji przedszkoli (głównie kucharzy i intendentów,
odpowiedzialnych za tworzenie receptur i jadłospisów przedszkolnych). Przeprowadziłyśmy również rozmowy z rodzicami i zebrałyśmy lokalne jadłospisy, aby poddać je analizie dietetycznej.

Zdiagnozowane problemy w placówkach gminnych w obszarze żywienia:
a/ braki kadrowe na stanowiskach: kucharz, pomoc kuchenna, intendent,
b/ braki wyposażenia kuchennego,
c/ brak wiedzy dotyczącej czytania etykiet i składów produktów,
d/ brak inspiracji w tworzeniu receptur i jadłospisów oraz doborze produktów,
e/ konflikt wewnętrzny (na linii dyrekcja – intendent – kucharz) w sposobach interpretacji
rozporządzenia, stylach gotowania oraz wykorzystywanych produktach,
f/ brak motywacji do zmiany obecnych przyzwyczajeń,
g/ presja ze strony rodziców dzieci uczęszczających,
h/ przeniesienie całkowitej odpowiedzialności na firmę cateringową obsługującą żywienie dzieci w
placówce, która z usług firmy korzysta.

Najczęstsze edukacyjne programy żywieniowe skierowane są do rodziców i dzieci. W podstawie
programowej znajduje się szeroki temat piramidy żywienia i dobrych praktyk. Nie przekłada się to
jednak na jedzenie otrzymywane przez dzieci. Niestety ta widoczna dychotomia pomiędzy dobrą
teorią wykładaną przez wychowawców, a gorszą praktyką realizowaną poprzez żłobkowe i
przedszkolne kuchnie lub firmy cateringowe nie jest niczym dobrym dla kształtowania wzorców
żywieniowych wśród najmłodszych.

Nieliczne inicjatywy podejmowane są w zakresie szkolenia intendentów i kucharzy, a to oni
odpowiedzialni są za dobór produktów i tworzenie jadłospisów, a finalnie posiłków. To na ich
barkach spoczywa realizacja Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2016 r., poz. 1154), w którym
szczegółowo zawarte zostały wymagania dotyczące żywienia zbiorowego. Dlatego kierujemy nasz
projekt głównie do nich, aby poprzez udział w nim zdobyli wiedzę, motywację, umiejętności i chęć do zmiany tego co w ich kuchniach przedszkolnych jest niechlubne.

Rodzice, którzy dbają o dobre nawyki żywieniowe swoich dzieci we własnych domach, deklarują
ogromną potrzebę zmiany żywienia w żłobkach i przedszkolach, aby miejsce jakim jest placówka
oświatowa było wzorem do naśladowania, stanowiło kontynuację propagowania zdrowego,
odpowiednio zbilansowanego jedzenia, a nie jego zaprzeczenie. Projekt będzie również
odpowiedzią na potrzebę rozwoju pracowników żłobków i przedszkoli, dając dostęp do aktualnej
wiedzy przekazanej przez specjalistów w trakcie wydarzenia. Chcemy docenić za codzienną pracę tą
grupę osób odpowiedzialnych za żywienie najmłodszych z naszej gminy poprzez organizację
wydarzenia dedykowanego wyłącznie dla nich, za darmo, z pięknym miejscu jakim jest nowoczesny i elegancki budynek Muzeum Niepodległości w Myślenicach, zapewniając im zdrowy bufet przekąsek, serwis kawowo i obiad. Chcemy, aby uczestnicy prócz zysków edukacyjnych czuli się
zaopiekowani, docenieni, ważni i wyjątkowi, otrzymując ufundowane przez partnerów projektu
upominki (albumy pamiątkowe) oraz zakupione w ramach projektu upominki, a także uczestnicząc w zorganizowanym zwiedzaniu wystaw muzealnych.

Projekt był realizowany przez Stowarzyszenie „Klub Dylematy Mamy i Taty” w ramach środków FIO Małopolska Lokalnie.

Honorowy patronat sprawowali:
Burmistrz Miasta i Gminy Myślenice oraz Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w
Myślenicach.

Ogromne wyrazy wdzięczności organizatorki kierują do Dyrektora Muzeum Niepodległości i Pracowników za życzliwość i za niedzielną gościnę.

„Jak gotować dla dzieci w żłobkach i przedszkolach?” Projekt Klubu Dylematy Mamy i Taty przyjęty z entuzjazmem

„Jak gotować dla dzieci w żłobkach i przedszkolach?” Projekt Klubu Dylematy Mamy i Taty przyjęty z entuzjazmem „Jak gotować dla dzieci w żłobkach i przedszkolach?” Projekt Klubu Dylematy Mamy i Taty przyjęty z entuzjazmem „Jak gotować dla dzieci w żłobkach i przedszkolach?” Projekt Klubu Dylematy Mamy i Taty przyjęty z entuzjazmem „Jak gotować dla dzieci w żłobkach i przedszkolach?” Projekt Klubu Dylematy Mamy i Taty przyjęty z entuzjazmem „Jak gotować dla dzieci w żłobkach i przedszkolach?” Projekt Klubu Dylematy Mamy i Taty przyjęty z entuzjazmem „Jak gotować dla dzieci w żłobkach i przedszkolach?” Projekt Klubu Dylematy Mamy i Taty przyjęty z entuzjazmem  „Jak gotować dla dzieci w żłobkach i przedszkolach?” Projekt Klubu Dylematy Mamy i Taty przyjęty z entuzjazmem „Jak gotować dla dzieci w żłobkach i przedszkolach?” Projekt Klubu Dylematy Mamy i Taty przyjęty z entuzjazmem


Ambitny Projekt Klubu Dylematy Mamy i Taty – Kurs „Jak gotować dla dzieci w żłobkach i przedszkolach”

informacje i zdjęcia: Magdalena Ścibor Stowarzyszenie  „Klub Dylematy Mamy i Taty.”

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułTIR-y jadą przez granicę. Ale widmo protestu wciąż wisi
Następny artykułAłbena Grabowska i Krzysztof Bochus w Kwidzynie