A A+ A++
  1. Groch namaczamy. Następnie przekładamy go na sito i przelewamy zimną wodą. Wrzucamy go do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości pod przykryciem.
  2. Kapustę odciskamy z nadmiaru soku i wrzucamy do dużego garnka. Podlewamy ją wodą, doprawiamy kminkiem, zielem angielskim i liściem laurowym. Przykrywamy i gotujemy do miękkości, mieszając co jakiś czas, by nie dopuścić do przypalenia.
  3. Cebulę kroimy na drobną kostkę i podsmażamy ją na złoty kolor na 1 łyżce masła. Dodajemy ją do kapusty. Następnie dorzucamy również odcedzony groch. Na patelni rozgrzewamy drugą łyżkę masła.
  4. Wsypujemy do niego mąkę i robimy zasmażkę. Wlewamy do niej nieco wody z kapusty, rozprowadzamy i wlewamy do garnka. Gotujemy pod przykryciem przez jeszcze ok. 20 minut.

Jeśli obawiamy się, że w natłoku przedświątecznych obowiązków nie wystarczy nam czasu na ugotowanie idealnego bigosu wigilijnego, zawsze możemy przyrządzić go wcześniej i zamrozić lub zawekować. Jest to nawet polecane, gdyż odgrzewanie bigosu pozwala na wyciągniecie z niego pełnej esencji smaków i zapachów. Jeśli przy okazji oszczędzi to nasz czas, to zostaje tylko się cieszyć.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułMoje trzy grosze. Lis w kurniku
Następny artykułZdrowy styl życia w mojej rodzinie