Zupa śledziowa w Łodzi pojawia się w menu w wigilię Bożego Narodzenia. Znawcy mówią, że mlecz z tuszek śledziowych daje słodycz oraz wyjątkowy intensywny, rybny smak. Nietypowe jest to, że zupa śledziowa podawana jest na zimno, ale gorące są gotowane w mundurkach ziemniaki.
Zupa ta gościła często w robotniczych, łódzkich domach, bowiem ziemniaki i śledzie były najtańszym i najbardziej dostępnym produktem. Nie wszyscy ją lubią, ale jeśłi chcecie się przekonać, jak smakuje skorzystajcie z naszego przepisu.
Zupa śledziowa na wigilię po łódzku
- tuszki solonych śledzi z beczki z tzw. mleczem
- cebula
- ziemniaki
- mleko
- śmietana
- ocet jabłkowy lub sok z cytryny
- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, cukier
Śledzie obrać i namoczyć przez kilka godzin zmieniając wodę. Wyjęty mlecz, rozetrzeć z cukrem na sitku i później dodać go do zupy, gdy już będzie mleko. Wodę zagotować z zielem angielskim, pieprzem i liściem laurowym. Sparzyć tym wywarem cebulę, dodając ją pod koniec gotowania. Następnie wystudzić wywar. Potem dodać do tego mleko i śmietanę. Doprawić do smaku cukrem, octem jabłkowym lub sokiem z cytryny. Do zupy wrzuca się śledzie podzielone na kawałki i ugotowane ziemniaki w mundurkach. Gorące kartofle obiera się i dodaje do tej zupy.
Smacznego!
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS