Wielu sądzi, że są bezużyteczne. Prawda o tych chwastach może zaskoczyć
Te chwasty można jeść
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram | sianko_org
27.05.2023 14:31
W maju rozkwita coraz więcej roślin, a wielu ogrodników rozpoczyna też walkę z chwastami. Warto zdawać sobie sprawę, że niektóre z niechcianych roślin nie tylko nadają się do jedzenia, ale i świetnie smakują.
Wielu ogrodników przez cały sezon szuka skutecznych metod do walki z chwastami, uważając je za kompletnie bezużyteczne. Okazuje się jednak, że niektóre z tych roślin są nie tylko jadalne i od lat wykorzystywane np. w ziołolecznictwie, ale całkiem smaczne.
Udowadnia to Katarzyna Banaś, prowadząca na Instagramie profil @sianko_org. Jak sama o sobie pisze – jest pasjonatką dzikich roślin jadalnych. Prowadzi też spacery przyrodnicze oraz warsztaty, na których pokazuje, jak wykorzystywać właściwości ziół i przygotowywać z nich np. maści. W publikowanych przez siebie w mediach społecznościowych postach prezentuje m.in. dzikie, jadalne rośliny, które z powodzeniem można znaleźć w ogrodzie, na łące lub w lesie i np. dodać do posiłku.
Zobacz także: Myślimy o nim “chwast”. Nie pozbywaj się go z ogródka
Te chwasty warto zerwać w maju
W najnowszym filmiku, który pojawił się na instagramowym profilu sianko_org, autorka podzieliła się z obserwatorami wiedzą na temat roślin jadalnych, jakie można zebrać w maju. Niektóre jadalne chwasty dla wielu osób mogą być zaskoczeniem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Odtrucie wątroby. Te domowe sposoby pomogą z detoksykacją
Pierwszym przykładem są młode pędy chmielu. Jak twierdzi autorka nagrania, to “sezonowy rarytas”. Można go znaleźć w wilgotnych i świetlistych lasach. Smakują podobnie do szparagów, a z internetowych przepisów można wyczytać, że wystarczy podsmażyć je na maśle i będą doskonałą przekąską lub dodatkiem do dania głównego.
Drugą rośliną, którą warto zbierać w maju jest czosnaczek pospolity. – To roślina o wielu zastosowaniach kulinarnych i leczniczych. Koniecznie spróbuj, jak smakuje – zachęca autorka nagrania.
Świetne dodatki do dań
Wspomina także o mniszku lekarskim i zwraca uwagę na tasznik pospolity, posiadający smaczne torebki nasienne w kształcie serca, a – jak czytamy w opisie – “lekko ostre szczyty pysznie dopełniają smak wielu dań”.
Na koniec, autorka pokazuje szczawik zajęczy, który nazywa “bajkową wersją szczawiu”, której wygląd i smak odmieni nawet “najbardziej nudną kanapkę”.
Zapraszamy na grupę FB – #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was! Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: [email protected]
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS