A A+ A++
Wielu sądzi, że są bezużyteczne. Prawda o tych chwastach może zaskoczyć

Wielu sądzi, że są bezużyteczne. Prawda o tych chwastach może zaskoczyć

Te chwasty można jeść

Te chwasty można jeść

Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram | sianko_org

JBR

27.05.2023 14:31

W maju rozkwita coraz więcej roślin, a wielu ogrodników rozpoczyna też walkę z chwastami. Warto zdawać sobie sprawę, że niektóre z niechcianych roślin nie tylko nadają się do jedzenia, ale i świetnie smakują.

Wielu ogrodników przez cały sezon szuka skutecznych metod do walki z chwastami, uważając je za kompletnie bezużyteczne. Okazuje się jednak, że niektóre z tych roślin są nie tylko jadalne i od lat wykorzystywane np. w ziołolecznictwie, ale całkiem smaczne.

Udowadnia to Katarzyna Banaś, prowadząca na Instagramie profil @sianko_org. Jak sama o sobie pisze – jest pasjonatką dzikich roślin jadalnych. Prowadzi też spacery przyrodnicze oraz warsztaty, na których pokazuje, jak wykorzystywać właściwości ziół i przygotowywać z nich np. maści. W publikowanych przez siebie w mediach społecznościowych postach prezentuje m.in. dzikie, jadalne rośliny, które z powodzeniem można znaleźć w ogrodzie, na łące lub w lesie i np. dodać do posiłku.

Zobacz także: Myślimy o nim “chwast”. Nie pozbywaj się go z ogródka

Te chwasty warto zerwać w maju

W najnowszym filmiku, który pojawił się na instagramowym profilu sianko_org, autorka podzieliła się z obserwatorami wiedzą na temat roślin jadalnych, jakie można zebrać w maju. Niektóre jadalne chwasty dla wielu osób mogą być zaskoczeniem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odtrucie wątroby. Te domowe sposoby pomogą z detoksykacją

Pierwszym przykładem są młode pędy chmielu. Jak twierdzi autorka nagrania, to “sezonowy rarytas”. Można go znaleźć w wilgotnych i świetlistych lasach. Smakują podobnie do szparagów, a z internetowych przepisów można wyczytać, że wystarczy podsmażyć je na maśle i będą doskonałą przekąską lub dodatkiem do dania głównego.

Drugą rośliną, którą warto zbierać w maju jest czosnaczek pospolity. – To roślina o wielu zastosowaniach kulinarnych i leczniczych. Koniecznie spróbuj, jak smakuje – zachęca autorka nagrania.

Świetne dodatki do dań

Wspomina także o mniszku lekarskim i zwraca uwagę na tasznik pospolity, posiadający smaczne torebki nasienne w kształcie serca, a – jak czytamy w opisie – “lekko ostre szczyty pysznie dopełniają smak wielu dań”.

Na koniec, autorka pokazuje szczawik zajęczy, który nazywa “bajkową wersją szczawiu”, której wygląd i smak odmieni nawet “najbardziej nudną kanapkę”.

Przetrzyj róże, a mszyce znikną. Sekretny patent ogrodników
Zobacz także:Przetrzyj róże, a mszyce znikną. Sekretny patent ogrodników

Zapraszamy na grupę FB – #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was! Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: [email protected]

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułFast X zarobiło już 400 milionów dolarów. Słabe oceny nie odstraszają fanów serii
Następny artykułKolejny skandaliczny popis. “Tancerz” z “Chłopaków do wzięcia” wybuchnął po pytaniu o żonę