Zadanie współfinansowane ze środków Ministerstwa Sportu i Turystyki w ramach zadania publicznego pn. „enoTARNOWSKIE dla smakoszy ! – prowadzenie szlaku kulinarnego, budowa oferty i jego promocja w 2024 roku.”
w ramach umowy nr 2024/0045/1601/UDOT/DT/BP/IC
Tarnowska Organizacja Turystyczna, zarządca marki enoTARNOWSKIE, zaprasza do uczestnictwa w wydarzeniu pn. Wielkie Tarnowskie Dionizje z Orszakiem św. Marcina.
Wydarzenie odbędzie się w niedzielę 10 listopada, na tarnowskim Rynku, według następującego harmonogramu:
13.00: Orszak św. Marcina ulicami Starego Miasta w Tarnowie
13.15: Odsłonięcie nowego tarnowskiego maszkarona „Bachusa na rowerze” – plac Kazimierza Wielkiego
13.30-17.00: Kiermasz produktów lokalnych na Rynku w Tarnowie
W tym dniu punktualnie o godzinie 13.00 na tarnowskim Rynku pojawi się patron winiarzy, czyli św. Marcin na białym koniu, który ulicami starego miasta poprowadzi barwny Orszak. W tym roku dodatkową atrakcją Orszaku będzie odsłonięcie maszkarona Bachusa na rowerze na pl. Kazimierza Wielkiego.
Barwny Orszak zakończy się na zabytkowym rynku Tarnowa, gdzie do godziny 17.00 będzie można skosztować i zakupić kulinaria z regionu tarnowskiego oraz zapoznać się z ofertą enoturystyczną. Kiermasz uatrakcyjnią pokazy kulinarne, występy regionalnego zespołu folklorystycznego.
Podczas wydarzenia będzie możliwość zwiedzania Tarnowa szlakiem historii wina – złotym enomeleksem.
Ok. 45 minutowe wycieczki po Tarnowie zaplanowane są o godzinach: 10.30, 11.30, 12.30, 13.30, 14.30 i 15.30.
Bezpłatny bilet na wycieczki meleksem można będzie pobrać w tym dniu w biurze Tarnowskiego Centrum Informacji – Rynek 7 – od godziny 9.00. Zwrotna kaucja za rezerwację jednego miejsca w meleksie to 20 zł/osobę. Liczba biletów na każdy kurs jest ograniczona do 12.
Szczegółowy regulamin przejazdu enomeleksem na stronie www.enotarnowskie.pl
Wszystkich chętnych zapraszamy do uczestnictwa w Orszaku oraz wspólnego świętowania.
WSTĘP WOLNY!!!
Wystawcy kiermaszu Wielkich Tarnowskich Dionizji to m.in.:
Winnica Dąbrówka- wina
Katrovia – sery
Winnica Amelie – wina
Bochny Bachny – chleby na zakwasie
Piwnice Antoniego – wina, miody
Pszczela Kuźnia – rękodzieło
Pasiekę Wędrowna Wantuch – miody
Winnica Bogumiła – winnica
Octovnia – żywe octy
Winnica Janowice – wina
Baba Jagła – sery
Winnica Chodorowa – wina
Serki Małgorzaty – sery
Soki prosto z sadu – soki owocowe i warzywne
Winnica Koba – wina
Gospodarstwo Granica – sery zagrodowe
—–
„Wielkie Tarnowskie Dionizje są organizowane w ramach promocji Polskiej Marki Turystycznej – enoTARNOWSKIE.
Zadanie publiczne pn. „enoTARNOWSKIE dla smakoszy! – prowadzenie szlaku kulinarnego, budowa oferty i jego promocja w 2024 roku” dofinansowano ze środków Ministerstwa Sportu i Turystyki zgodnie z zawartą
umową nr 2024/0045/1601/UDOT/DT/BP/IC”
——
W tym roku do świętowania dołączają również tarnowskie restauracje z autorskimi akcjami promującymi lokalne wina oraz dania na bazie lokalnych produktów. Poniżej prezentujemy oferty restauracji:
Kolacja z degustacją win lokalnych w restauracji Hotelu Krzyskiego
szczegóły www.hotelkrzyski.pl
Kolacja z degustacją win lokalnych, 09.11.2024, godzina 18:30
Restauracja Krzyska zaprasza na wyjątkową kolację z okazji Wielkich Tarnowskich Dionizji. W kameralnej atmosferze przy świecach i dobrym lokalnym winie będzie można wsłuchać się w opowieści o naszych lokalnych winnicach. Profesjonalny sommelier przeprowadzi degustację kilku win lokalnych, przedstawi ciekawostki, problemy i anegdoty, odpowie też na wszystkie pytania związane z lokalnymi winnicami. Bohaterem drugiego planu będą pyszne dania nowoczesnej kuchni polskiej pochodzące z nowej karty Restauracji Krzyskiej. Zapraszamy serdecznie. Więcej szczegółów na facebooku Hotelu Krzyskiego.
Rezerwacje: 510 078 860 / [email protected]
„Gęsina na Św. Marcina” w restauracjach grupy Cristal Park
szczegóły www.cristalpark.pl
Z okazji Wielkich Tarnowskich Dionizji zapraszamy do udziału w akcji „Gęsina na Św. Marcina”, która potrwa w okresie od 8 listopada do 1 grudnia w restauracjach:
- Różana Batorego19
- Cristalino Kuchnia i Wino
- Mozaika’75
- Powiśle w Dąbrowie Tarnowskiej
- Belle Epoque w Zgłobicach
W tym czasie w restauracjach będą serwowane dania z gęsiny oraz wina świętomarcińskie i naturalnie wina lokalne.
Podobnie jak i w latach poprzednich, ta slowfoodowa akcja przede wszystkim opiera się na współpracy Slow Food Polska z restauratorami,
jak również z hodowcami i przetwórcami gęsiny.
Degustacje dań z wykorzystaniem produktów lokalnych enoTarnowskie w restauracji Pół na Pół
szczegóły www.polnapol-tarnow.pl
W okresie od 2-30.11.2024 r. zapraszamy na degustację dań i produktów lokalnych marki enoTarnowskie oraz tarnowskich specjałów.
W ofercie produktów lokalnych:
wina z Winnicy Dąbrówka:
– zestaw degustacyjny: 3x 50ml dowolnych 3 win – 20zł
– lampka lokalnych win w specjalnej cenie – 15zł za lampkę
Dodatkowo w tym okresie możliwość skosztowania lemoniad na bazie żywych octów Octovnia ( czarny bez oraz malina ) – 250ml za 16zł
Dania z wykorzystaniem lokalnych produktów:
Spaghetti z krewetkami 48zł
sos na bazie Tarninówki i śmietanki, pomidorki cherry, pietruszka, czarny sezam, rosti z batata
Pinsa Baba Jagła 44zł
sos bianco, mozzarella fior di latte, ser pleśniowy Ryży Pirat, gruszka, orzechy laskowe, rukola
Czekoladowy Piszinger z konfiturą z tarniny 10zł
Gorąco polecamy!
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS