O drugiej gwiazdce Michelin poinformował w mediach społecznościowych szef kuchni i właściciel – Przemysław Klima. W tym roku eksperci oceniali 49 restauracji w Polsce: z Warszawy, Krakowa i Poznania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Druga gwiazdka Michelin dla Krakowa
Inspektorzy byli oczarowani dojrzałym podejściem szefa kuchni, które przejawiało się w dopracowanych i wyrafinowanych daniach, bazujących na regionalnych i sezonowych składnikach.
Bardzo się cieszymy, że możemy ogłosić pierwszą w Polsce restaurację z dwiema gwiazdkami Michelin. Inspektorzy Michelin byli pod wrażeniem tętniącego życiem i szybko rozwijającego się rynku restauracyjnego w tym mieście, gdzie znaleźli wiele lokali godnych polecenia – mówi Gwendal Poullennec, międzynarodowy dyrektor przewodników Michelin dla Vogue Polska.
Warszawa i Poznań też świętują
Przewodnik Michelin przyznał gwiazdki także restauracji Nuta w Warszawie “za menu degustacyjne, łączące polskie składniki, włoskie dziedzictwo kulinarne szefa kuchni Andrei Camastry oraz wpływy kuchni azjatyckiej”.
Poznańska restauracja Muga, prowadzona przez szefa kuchni Artura Skotarczyka, zdobyła swoją pierwszą gwiazdkę Michelin za “elegancką kuchnię o formalnym charakterze, charakteryzującą się głębią, finezją i równowagą smaków”.
Warto wspomnieć, że pierwszą polską restauracją, która otrzymała gwiazdkę Michelin w 2013 roku było Atelier Amaro. Drugą gwiazdkę zdobyła restauracja Senses w Warszawie. W roku 2020 dołączyła do nich krakowska Bottiglieria 1881, która teraz awansowała na dwie gwiazdki.
Jedna gwiazdka oznacza bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii, dwie gwiazdki to lokal z rewelacyjną kuchnią warta odwiedzenia, a trzy gwiazdki wskazują na kuchnię tak wyjątkową, że jest warta specjalnej podróży.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS