Hard Beans Coffee Roasters to rzemieślnicza palarnia kawy działająca w Opolu. Stworzyła przełomową technologię, która znacznie skróciła proces przygotowania kawy cold brew. Produkt już zyskał uznanie na rynkach europejskich, a teraz ma szansę podbić Stany Zjednoczone.
Technologia Hardtank jest też efektem projektu, który zespół Hard Beans realizował wspólnie z Narodowym Centrum Badań i Rozwoju od 2018 roku. – Celem złożonego przez nas projektu było usprawnienie ekstrakcji na zimno. Na co dzień, w domu, możemy zrobić kawę typu cold brew, używając litrowego słoika, 60 gramów zmielonej kawy oraz zimnej wody. Następnie należy odstawić mieszankę do lodówki i czekać 24 godziny. Po tym czasie otrzymujemy macerowaną kawę nazywaną także cold brew lub parzoną na zimno. Gdy nabraliśmy doświadczenia, a firma się rozwinęła, postanowiliśmy ten proces przyspieszyć. We współpracy z wydziałem mechanicznym Politechniki Opolskiej oraz dzięki pracy wewnętrznego zespołu B+R udało nam się stworzyć technologię, dzięki której skróciliśmy czas ekstrakcji kawy na zimno do godziny – wyjaśnia Krzysztof Barabosz, członek zarządu Hard Beans.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS