W tym roku, podobnie jak w minionym, zdominowanym przez pandemię, jedni potrawy przygotowywać będą z większą chęcią, byle nie myśleć o trudnej codzienności. Innym gotowania już się odechciewa na samą myśl o świętach. Ci ostatni powinni więc skorzystać z wielkanocnych ofert lokali gastronomicznych.
Białostockie knajpki ogłaszają w internecie swoje propozycje, mają różne oferty i różne ceny. Każdy może znaleźć coś dla siebie – i ci, którzy lubią tradycyjne jedzenie, i ci, którzy mają ochotę na fantazyjne potrawy, i weganie. W niektórych lokalach menu jest krótkie, wybierać można z 8 – 10 dań, w innych, przyzwyczajonych do większej liczby klientów – można wybierać między kilkudziesięcioma pozycjami.
Wielkanoc. Las Palmas i inne klimaty
Restauracja Cechowa ma kilka zestawów w ofercie, ma też pojedyncze dania, z których można skomponować wielkanocne śniadania i obiady na zasadzie „zrób to sam”. I tak też zresztą nazwała to menu – imieniem Adama Słodowego, którego programy dzisiejsi 40-50-latkowie oglądali niegdyś z nabożeństwem z TV.
I tak w zestawie tym proponuje około 20 potraw, z których można wybierać m.in. jajka faszerowane pastami (1 szt. – 4 zł), tradycyjną sałatkę jarzynową (100 g – 6 zł), tatara z łososia (100 g – 19 zł), półmisek tradycyjnych wędlin podlaskich (100 g – 8 zł), szynkę pieczoną w sosie chrzanowym (200 g – 16 zł), pasztet z kaczki z żurawiną (0,5 kg – 70 zł), tymbaliki drobiowe (0,5 kg – 40 zł), lukrowaną wielkanocną babę cytrynową (ok. 1 kg – 60 zł).
Cechowa proponuje też zestawy. Np. „Las Palmas” za 49 zł od osoby (a w nim m.in. barszcz biały na wędzonce z kiełbasą 200 g, śledzik z grzybkami 100 g, roladki z szynki z kremowym serkiem 100 g, pieczeń rzymska z jajkiem 200 g), zestaw „śmigusowo-dyngusowy” dla dwóch osób za 140 zł (w którym poza jajkami, barszczem białym, śledzikiem, roladkami czy pieczenią, są jeszcze m.in. półmisek tradycyjnych wędlin podlaskich i tatar wołowy z dodatkami 200 g).
W ofercie jest też m.in. zestaw rodzinny dla 4 osób „na wypasie” za 359 zł (a w nim m.in. poza jajkami i półmiskiem wędlin znajduje się m.in. pasztet z kaczki z żurawiną 0,5 kg, tarta z gruszką i burakami (blaszka 8 porcji), szynka pieczona w sosie chrzanowym 800 g, lukrowana wielkanocna baba cytrynowa ok. 1 kg).
Cechowa zamówienia przyjmuje pod tel. 731 417 419 (lub mail: [email protected]) do 31 marca, odbiór – 3 kwietnia).
Szynka pieczona w marynacie chrzanowo-majerankowej z selerem szpinakiem fot. masz.talerz, Anna Mastalerz i Kamil Roszczyk
Wielkanoc. Rillettes czy panettone?
Pawilon Towarzyski podobnie jak w codziennym wydaniu, tak i wielkanocną kartę proponuje krótszą, wśród dań tradycyjnych można znaleźć także te bardziej wyszukane. I tak litr barszczu białego to koszt 33 zł, żurku – 31 zł.
Z kolei wśród dań na ciepło do wyboru są: rolada z polędwicy wołowej i klusek śląskich – 29 zł (jedna porcja), pieczona szynka wieprzowa z sosem chrzanowym – 29 zł i kaczka faszerowana mięsem, jabłkami i żurawiną (około 1,5 kg) – 120 zł.
Do tego przekąski zimne, m.in.: pasztet z kaczki z migdałami i morelą (0,4 kg-40 zł, lub 0,9 kg – 80 zł), pasztet cielęcy z borowikami (podobne proporcje – 40/80 zł), klops z indyka z jajkiem (40/60 zł), wędzona kiełbasa z jelenia z czosnkiem niedźwiedzim (0,5 kg – 25 zł), rillettes z kaczki ze śliwką suską (słoik 170 gr – 25 zł), terrina wieprzowa z pistacjami (300 g – 35 zł, 1 kg – 100 zł), czy zestaw faszerowanych jaj z makrelą, borowikami i papryką (30 zł za 6 połówek). Do tego dwa fantazyjne desery: panettone z bakaliami (włoska babka z Lombardii, 1 sztuka na 8 osób – 90 zł), czy mazurek wielkanocny z kajmakiem, makiem, śliwkami i orzechami – 1 sztuka na około 10 osób – 100 zł).
Zamówienia przyjmowane są do 31 marca pod numerem 664 464 777, mailowo [email protected] lub poprzez formularz na stronie. Odbiór 2 i 3 kwietnia.
Pisanki wielkanocne. Wykonała – Antonina Fot. Marcin Onufryjuk / Agencja Gazeta
Wielkanoc. Coś dla wegan i mięsożerców
Weganie i bezglutenowcy świątecznego menu mogą szukać tradycyjnie w Bistro Lokalna. Ale tu trzeba się pospieszyć – zamówienia można składać tylko do poniedziałku włącznie (29 marca) – za pomocą Messengera na Facebooku, wysyłając zamówienie z danymi kontaktowymi, telefonicznie pod numerem 731 760 939.
I tak wegetarianie /weganie mogą zamówić np. wegański żurek na zakwasie jaglanym z wędzonym tofu (b/glut 0,9l/30 zł), pasztet gryczano-grzybowy ze śliwką (blaszka około 300 g – 17 zł), pieczeń z zielonej soczewicy (blaszka około 300 g – 15 zł), 200 ml), smalczyk wegański (słoiczek 230 ml – 15 zł), śledzik” z boczniaka w korzennej marynacie (230 ml – 15 zł), pastę „bezjajeczną”(słoiczek 230 ml – 15 zł), czy wegański „tatar” z orkiszu z dodatkami – porcja 60 g – 6 zł. Wegańskie dania na ciepło do wyboru to m.in. wegańskie kotleciki „jajeczne” z siemieniem lnianym i ziołami (60 g) – 4 zł/szt., min. 10 szt.), czy nuggetsy z boczniaków w kukurydzianej panierce (por. – 150 g/15 zł).
Ale Lokalna ma też menu tradycyjne, z mięsiwem. W ofercie jest m.in. żurek na wędzonych żeberkach z kiełbaską (0,9l – 29 zł), rosół królewski długo pyrkany (0,9 l – 17 zł), na ciepło: roladę z indyka z suszonymi pomidorami i ziołowym sosem (1 porcja – 150 g, 20 zł, minimum 4 porcje), czy kaczkę pieczoną w całości z jabłkiem i kluskami śląskimi (porcja dla 4-6 osób około 2 kg + 1 kg, 120 zł). Oraz wybór przekąsek zimnych. M.in. jaja faszerowane łososiem lub pieczarkami (1 porcja – 2 szt./5 zł; min. 4 porcje), pasztet z kaczką i żurawiną (500 g – 25 zł), wykwintny śledź z kawiorem i nowalijkami (1 porcja – 100 g, 6,5 zł, minimum 4 porcje w zamówieniu). Odbiór zamówień osobiście lub z dostawą do domu – 3 kwietnia).
Pieczony bażant i kiełbasa z bażanta na puree z czosnku. Dzielenie bażanta Fot. Walaszczyk/Różalski/WarsztatKadru.pl
Wielkanoc. A może by tak bażant?
Dużo dłuższy termin składania zamówień, bo aż do 1 kwietnia proponuje Bistro Dobra Zmiana. Wielkanocna karta jest krótka, ale wyszukana. Kto ma ochotę na bażanta lub przepiórkę? W tej knajpce możesz je wielkanocnie zamówić.
I tak: bażant nadziewany kaszą i borowikami (ok. kg) to koszt 120 zł. Z kolei rolada z przepiórki i foie gras – 27 zł /szt. (około 200 g). W ofercie jest też m.in. pasztet z kaczki z żurawiną – 7,5 zł/100 g, kremowy żurek z białą kiełbasą i jajkiem – 11 zł/300 ml, pasztet z dzika i grzybów leśnych – 9 zł/100 g, jaja marynowane w burakach z majonezem szczypiorkowym i marynowanym łososiem – 4 zł/szt. (połówka) lub pasztet z ciecierzycy z suszonymi pomidorami – 6 zł /100 g.
Zamówienia można składać do 1 kwietnia pod numerem tel. 511 511 629 bądź przez Messenger na Facebooku.
Confit z kaczki z jabłkami i pomarańczami Robert Wolański
Wielkanoc w słoiczku
Świętojańska 21 w przypadku części swojego świątecznego menu proponuje „wielkanocne słoiczki”, do których pakuje świąteczne pasty (300 ml) oraz zupy (900 ml). I tak zamawiając pasty w słoiczkach, każdy może sobie sam w domu ugotować potrzebną liczbę jajek i je faszerować, bądź pastę zjadać wprost ze słoika.
Do wyboru są m.in.: pasta jajeczna z suszonymi pomidorami i makiem (16 zł), pasta jajeczna z pieczonym łososiem lub pasta jajeczna z awokado i kolendrą (po 18 zł), pasta jajeczna z twarożkiem i szczypiorkiem (16 zł). Wśród zup przebierać można między żurkiem na zakwasie z białą kiełbasą i jajkiem (28 zł), kremem z białych warzyw z salsą gruszki i pietruszki; salsa pakowana oddzielnie (28 zł), czy krem ziemniaczany z chrzanem i pulpecikami z białej kiełbasy (również 28 zł). W Świętojańskiej 21 zamówić można mięsa na ciepło – m.in. polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim z grzybami (64 zł /około 800 g, sos podawany oddzielnie), czy cassoulet z kaczki z pomarańczą i młodą marchewką (32 zł/jedna porcja). Tradycyjna przystawka zaś to np. zimne nóżki czyli galaretka wieprzowa (20 zł/250 g) czy pasztet z królika z truflą (35 zł/0,5 kg).
Zamówienia należy składać do 30 marca, odbiór – 2 lub 3 kwietnia.
Wielkanoc. A może pierogi?
Ale nie tylko, bo znana przede wszystkim z pierogów Pierogarnia Soodi w tym roku przed świętami jeszcze bardziej rozszerza swoją kartę i proponuje także inne wielkanocne specjały. Zamówić więc można m.in. żur na zakwasie z białą kiełbasą i boczkiem z dodatkiem chrzanu (40 zł/900 ml), schab pieczony w tymianku nadziewany śliwkami – 50 zł/kg, roladę z karkówki ze szpinakiem – 50 zł/kg, domowy smalec ze śliwką – 13 zł/250 g), pasztet z indyka z żurawiną – 25 zł/500g, sernik z ciasteczkami oreo – 200 g/14 zł, 1,2 kg/80 zł, lub cały 2,4 kg/150 zł.
Ale Soodi to przede wszystkim pierogi, i pierogi też proponuje na święta. Ugotować je będzie można w dowolnej chwili, bowiem te w wielkanocnej ofercie Soodi proponuje w formie mrożonej, technologią głębokiego, szokowego mrożenia do -20 st.C
A do wyboru są (wszystkie po 10 szt.): pierogi z mięsem wieprzowym – 24 zł, pierogi białowieskie z jeleniem i trawą żubrową – 31 zł, pierogi z kapustą i borowikami – 22 zł, pierogi ze szpinakiem i suszonymi pomidorami i tofu – 21 zł, pierogi ruskie z regionalnym twarogiem i ziemniakami – 22 zł.
Zamówienia należy składać do 30 marca pod numerem tel. 721 302 302 lub na stronie: https://soodipierogarnia.pl (zakładka – oferta wielkanocna) odbiór w restauracji lub z dowozem do domu 3 kwietnia.
Wielkanocny mazurek z czekoladą i bakaliami Paulina Kolondra
Wielkanoc. Karmel, chmura owocowa, mango…
Wielkanoc to też obowiązkowe zajadanie się smakołykami. Niemal każda z restauracji ma coś pojedynczego, czasem więcej słodkości – w ofercie. Większy wybór mają białostockie kawiarnie – m.in. Tortova, która proponuje kilka słodkich ciast – paschę, mazurek z bakaliami, babkę cytrynową, babkę pomarańczową, sernik mango, chmurę owocową, wieniec bezowy. Szczegóły, ceny i zamówienia – pod numerem 607 986 706. Ale uwaga – zamówienia składać można tylko do poniedziałku 29 marca.
O dzień dłuższy termin zamówień (do 30 marca) proponuje natomiast Nocne Pieczenie Cafe. W ofercie ma m.in. rozmaite mazurki (w cenie 80-90 zł; orzech laskowy z solonym karmelem, mango, kajmakowy z czarną porzeczką, czekoladowy z wiśniami, ajerkoniakowy), serniki (kremowy z czekoladą oreo, karmelowy z pekanem i solonym karmelem (w zależności od wielkości – 70-80 zł/6 porcji lub 130 zł/12 porcji) oraz babki (ciemna z daktylami i czekoladą, waniliowa z pomarańczą, ok. 60-65 zł).
Zamówienia można składać pod numerem tel. 784 888 645 lub 519 540 194, przez Facebooka i w kawiarni (odbiór – 3 kwietnia).
Wielkanoc. Hotelowe oferty
Swoją ofertę wielkanocną mają też białostockie hotele, m.in. Hotel Leśny. Zupy przygotowane przez restaurację Leśnego to koszt średnio 12-14 zł (300 ml), a do wyboru jest m.in. żurek na zakwasie z białą kiełbasą, zupa gulaszowa z dziczyzną lub krem z białych warzyw.
Dania na ciepło to m.in. kaczka pieczona w całości faszerowaną wątróbką, kaszą, grzybami i migdałami, do tego sos grzybowy (140 zł za szt.), zrazy wieprzowe z mięsem mielonym i grzybami (19 zł porcja), medaliony z łososia w sosie ziołowym (25 zł porcja), czy polędwiczka w sosie kurkowym (21 zł – porcja).
Do wyboru są sałatki (jarzynowa to 21 zł/0,5 kg), przystawki (m.in. szynka wędzona -46 zł /kg, schab ze śliwką – 52 zł/kg, czy pasztet wieprzowy z czarnuszką – 36 zł/kg) oraz słodkości (babka cytrynowa 15 zł /szt.), mazurek (22 zł/szt.) czy ciasto orkiszowe ze śliwką lub sernik (39 zł za sztukę – ok. kg).
Hotel proponuje też gotowy zestaw – dla 4-6 osób za 409 zł. W menu znalazły się: wspomniana wyżej kaczka pieczona w całości z sosem grzybowym (1 szt.), żurek (2 l), sałatka jarzynowa (0,5 kg), szynka wędzona (1 kg), jajka faszerowane opiekane (10 szt.). karkówka wędzona (1 kg), kiełbasa biała (1 kg), pasztet drobiowy (1 kg), sos tatarski (300 ml).
Zamówienia można składać pod numerem tel. 607 154 698 lub 885 851 411 i mailem: [email protected] do 31 marca. Odbiór i dowóz dań – 3 kwietnia (dowóz – 20 zł).
****
To tylko drobna część lokali oferujących menu wielkanocne, jest ich o wiele więcej. Szczegóły – na ich stronach i profilach w mediach społecznościowych.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS