A A+ A++

20.05.2024, 14:36 | czytano: 1478

Kontrole żywności: u producenta, w sklepie i na granicy. Czuwanie nad higieną i czystością miejsc wypoczynku dzieci i młodzieży. Szeroko rozumiana edukacja w zakresie profilaktyki zdrowotnej i szczepień. To tylko wybrane zadania Państwowej Inspekcji Sanitarnej. O tym, z jakimi wyzwaniami mierzą się Powiatowe Stacje Sanitarno-Epidemiologiczne w Nowym Targu i Zakopanem, rozmawiała dzisiaj z kierownictwem i pracownikami tych jednostek I wicewojewoda małopolska Elżbieta Achinger.

Fot. Małopolski Urząd Wojewódzki w Krakowie

– Stan sanitarny, higieniczny obiektów nadzorowanych przez PSSE ma ogromne znaczenie. Mam tu na myśli chociażby gastronomię czy obiekty noclegowe. Szczególnie na Podhalu, regionie atrakcyjnym i popularnym turystycznie, gdzie liczba gości jest duża przez cały rok, Państwa praca jest nieoceniona – mówi I wicewojewoda małopolska Elżbieta Achinger.

Wspólnie z przedstawicielami PSSE w Nowym Targu wicewojewoda Elżbieta Achinger wizytowała także przejście graniczne w Chyżnem. Także tam prowadzone są m.in. kontrole sanitarno-epidemiologiczne żywności przewożonej w samochodach ciężarowych.

Źródło: Małopolski Urząd Wojewódzki, r/

Reklama

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułMężczyzna stał za barierkami na wiadukcie nad drogą ekspresową
Następny artykułBOCHNIA. W środę inauguracja 17. Małopolskiego Festiwalu Piosenki „Integracja malowana dźwiękiem”. Na scenie: Steczkowska, Węgorzewska i Piekarczyk [PROGRAM]