Mam nadzieję, że w ciągu najbliższych kilkunastu dni decyzja zapadnie – mówiła w poniedziałek wiceminister rozwoju, pracy i technologii Olga Semeniuk, pytana o możliwość wprowadzenia bonu gastronomicznego. Rozmawiamy o wariancie przekazania bonu pracodawcy – dodała.
Wiceszefa MRPiT pytana w audycji portalu money.pl, kiedy będzie ostateczna decyzja odnośnie bonu gastronomicznego, odpowiedziała: “Mam nadzieję, że na przestrzeni najbliższych kilkunastu dni taka decyzja oczywiście zapadnie, być może szybciej”.
Zastrzegła, że na razie trwają w tej sprawie rozmowy i “nie chce mówić o szczegółach tego projektu”. “Na ten moment za wcześnie, by mówić o jakimkolwiek instrumencie i jego wysokości wsparcia” – powiedziała.
Dopytywana, jak taki bon gastronomiczny mógłby wyglądać, Semeniuk przyznała, że model jest podobny do bonu turystycznego. “Warianty są różne, natomiast rozmawiamy oczywiście o wariancie związanym z przekazaniem tego bonu bezpośrednio pracodawcy” – powiedziała.
“Sprawdzamy, do jakich firm bezpośrednio ten instrument wsparcia mógłby dotrzeć” – dodała Semeniuk. Według niej ochrona potrzebna jest zarówno małym i średnim przedsiębiorcom, jak też dużym firmom, bo zatrudniają dużą liczbę osób.
Odnosząc się do wsparcia dla przedsiębiorców w lockdownie, wskazała na “4,5 mld zł w ramach tarczy branżowej, z czego duża część idzie do działu gastronomii i branży eventowej”. Dodała, że to są instrumenty, które “cieszą się ogromnym popytem, bo zwolnienie z ZUS, postojowe czy mała dotacja ratuje sytuacje danych przedsiębiorstw”. Zaznaczyła, że w sytuacji kryzysu chodzi o to, by dać możliwość przetrwania, “a nie robić przychody danej firmie”.
Semeniuk pytana, czy jesteśmy bliżej kolejnych obostrzeń, np. zamykania usług, wskazała: “Nic nie słyszałam o kolejnych lockdownach, ale oczywiście jest to uzależnione od liczby zakażeń”.
autor: Magdalena Jarco
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS