A A+ A++

Wegetariańskie kotleciki cig kofte to super smaczne i bardzo aromatyczne danie nie tylko dla wegetarian. W wersji oryginalnej przygotowuje sie je z surowego mięsa i kaszy bulgur, ale wersja wege jest równie pyszna.  Çiğ köfte powinny być ostre, podawane z chrupiącą sałatą i sokiem z cytryny, które łagodzą ostry smak.

Niezbędne są silne ręce, przygotuj się na żmudne ugniatanie.

Składniki:
1 szklanki kaszy bulgur köftelik
1 szklanka soczewicy
szczypiorek
pietruszka
cebula
sól
pieprz
kmin
słodka papryka mielona
turecka papryka pul biber
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżka pasty paprykowej

Przygotowanie:

Soczewicę zalewamy 3 szklankami wody, gotujemy. Jak się ugotuje zestawiamy z gazu, dodajemy bulgur, mieszamy odstawiamy na pół godziny.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy pokrojoną cebulę, podsmażamy. Dodajemy pastę pomidorową, paprykową mieszamy, smażymy jeszcze około 5 minut.
Wszystko dodajemy do kaszy z soczewicą, przyprawiamy i teraz najtrudniejsze zadanie: ugniatamy.

…ugniatamy
….ugniatamy
Dodajemy posiekaną pietruszkę, szczypior, ugniatamy jeszcze przez chwilę. Z masy formujemy podłużne klopsiki. Podajemy z sałatą i cytryną do skropienia.

Afiyet olsun!

Zdjęcie Kamran Aydinov – freepik.com

Więcej przepisów kulinarnych

W najbliższy weekend 19-21 czerwca na Placu 3 Maja w Wołominie odbędzie się Wołomiński Festiwal StreetFood’u – święto wielbicieli dań z różnych zakątków […]

0 komentarzy

Mleczne i owocowe koktajle, pożywne zupy kremy, sosy i dipy do sałatkek, a nawet kruszenie lodu to czysta przyjemność, jeśli dysponujesz dobrym blenderem.  […]

0 komentarzy

Koktajl z selera naciowego – bomba witaminowa to dobry pretekst, aby wprowadzić do swojej diety to często niedoceniane warzywo. Potrzebujesz do tego jedynie […]

0 komentarzy

Turecka zupa z czerwonej soczewicy ezo gelin çorbası jest sycąca i bardzo łatwa do przygotowania. Zawiera również wiele cennych dla zdrowia składników. Soczewica […]

0 komentarzy

Zapraszamy do oglądania pierwszego odcinka z Jagną Niedzielską – kucharką i propagatorką nurtu Zero Waste w Polsce. Składniki: 2 ugotowane jajka 1 jajko surowe 100 g soczewicy […]

0 komentarzy

Skoro już mamy siedzieć w domu w ramach akcji #zostańwdomu zapraszamy po przepis na szaszłyk z jeleniego combra. Skoro już mamy siedzieć w domu […]

0 komentarzy

Sałatka z białą fasolą – prosta i szybka turecka sałatka na bazie białej fasolki, pomidorów, cebuli no i oczywiście wszędobylskiej pietruszki. Sałatka z białą […]

0 komentarzy

Kawa z pieprzem cayenne i cynamonem nie tylko świetnie pobudza i rozgrzewa, ale  też wzmacnia odporność i wspomaga odchudzanie. Do jej przygotowania najbardziej odpowiednie […]

0 komentarzy

Szynka pieczona w kawie to niebanalna propozycja na świąteczny stół.  Świeżo palona kawa zawiera naturalne kwasy, które zmiękczają mięso. Kupując kawę warto zwrócić […]

0 komentarzy

O tym jak powstała kawa po irlandzku i dlaczego podbiła serca amerykanów i kawoszy na całym świecie opowiada Łukasz Janik, właściciel LandCafe.pl Więcej kulinariów Komentarze […]

0 komentarzy

Komentarze

komentarzy

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułSkłady Obwodowych Komisji w Zielonce
Następny artykułDuda punktuje Biedronia: Trochę powagi i odwagi