Do garnka wrzucić obraną i pokrojoną włoszczyznę, czosnek, grzyby, ziele, liście laurowe, majeranek, dodać 1 płaską łyżkę soli. Gotować 15–20 minut na małym ogniu. Warzywa wyjąć (można potem wykorzystać do pasztetu). Można też gotować warzywa pokrojone w kostkę i zostawić w zupie. Dodać zakwas i gotować 5 minut. Zdjąć garnek z kuchenki. Na patelnię wlać olej lub rozpuścić masło. Dodać posiekane cebule. Posolić. Podsmażać na największym ogniu 3–4 minuty, aby zaczęły mięknąć, ale jeszcze się nie smażyły. Zmniejszyć ogień na średni. Dusić, od czasu do czasu mieszając, aż zbrązowieją. Wrzucić do zupy. Dodać chrzan, śmietanę i przyprawić do smaku. Można podgrzewać na małym ogniu, ale już nie gotować. Jajka pokroić na ćwiartki, położyć na talerz i zalać żurkiem. Podawać z chlebem.
Do żurku można dodać pokrojone kiełbaski wegańskie.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS