oprac. Katarzyna Gileta
Polecamy przepis z bloga “Marta M.” na pyszne wegańskie racuchy. To świetna alternatywa dla klasycznych placuszków. Najlepiej smakują z sezonowymi owocami.
Oceń jako pierwszy:
Marta M.
Wegańskie racuchy drożdżowe. Najprostszy przepis
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka drożdży suszonych
- 2 łyżki cukru
- 3/4 szklanki letniego mleka roślinnego (u mnie akurat było to mleko kokosowe)
- 1 łyżka siemienia lnianego (wymieszane z 3 łyżkami wody) lub pół dojrzałego banana rozgniecionego widelcem
- olej do smażenia (użyłam oleju kokosowego, aby nadać racuchom delikatnego aromatu)
- cukier puder do oprószenia lub inne ulubione dodatki
Przepis
- Mąkę mieszamy z drożdżami oraz cukrem.
- Dolewamy mleko oraz siemię lniane. Mieszamy i odstawiamy miskę w ciepłe miejsce.
- Przykrywamy ściereczką i czekamy około 1h, aż ciasto podwoi swoją objętość.
- Na patelni rozgrzewamy olej (około 5 mm wysokości patelni) i smażymy racuchy partiami (ciasto nakładamy łyżką) po koło 1 minuty na stronę.
- Olej nie może być za gorący (około 175 st. C), bo racuchy przypalą się na zewnątrz, a w środku będą surowe.
Wegańskie racuchy drożdżowe. Najprostszy przepis
Podziel się opinią
Bądź z nami na bieżąco
na Instagramie
👍Lubię to!
na Facebooku
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.
-
Wykorzystaj ziemniaki z obiadu. Omlet po serbsku według przepisu z 1913 r.
-
Chinkali z mięsem wieprzowym. Smak Gruzji
-
Jajko zapiekane w bekonie. Na dobry początek dnia
-
Pulpety w białym sosie. Tanie i smaczne
-
Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad
-
Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową
-
Jajko zapiekane w bekonie. Na dobry początek dnia
-
Sałatka z wędzoną makrelą i makaronem. Lekka i pyszna
-
Kajzerki zapiekane z jajkiem. Pomysł na pyszne śniadanie
-
Pasta jajeczna. Hit na śniadanie
-
Placuszki na pobudkę. Pokochasz poranki
-
Chołodziec na kwaśnym mleku. Chłodnik z sokiem z ogórków kiszonych
-
Sałatka z komosą ryżową i granatem
-
Pierogi ruskie
-
Seler à la śledź z kiszonym ogórkiem i koperkiem
-
Groszkowy makaron w pomidorach z groszkiem i fasolą
-
Pasta z fasoli z pieczonym czosnkiem
-
Domowa bulionetka warzywna – wegańska przyprawa do zup, sosów i potraw
-
Wykorzystaj ziemniaki z obiadu. Omlet po serbsku według przepisu z 1913 r.
-
Jajko zapiekane w bekonie. Na dobry początek dnia
-
Kajzerki zapiekane z jajkiem. Pomysł na pyszne śniadanie
-
Pasta jajeczna. Hit na śniadanie
-
Placuszki na pobudkę. Pokochasz poranki
-
Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie
Zobacz więcej: Racuchy
-
Wyrośnięte, pulchne i proste. Racuszki według przedwojennej receptury
-
Racuchy z jabłkami. Tradycyjna receptura prababci
-
Jabłka smażone w cieście. Receptura z 1910 roku
-
Racuchy nie tylko na słodko. Smakowita przekąska
-
Racuchy orkiszowe z jabłkami. Miękkie i nieziemsko pyszne
-
Racuchy z jabłkami. Jak je zrobić?
-
Makaronowe muszle z pieczarkami
-
Zapiekanka z patelni z kurczakiem, boczkiem i dynią
-
Faworki według przepisu z 1895 roku
-
Onion rings. Przekąska idealna
-
Paella z kurczakiem
Zobacz więcej: Mąka
-
Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie
-
Domowe łazanki
-
Pomysł na tartę. Ostre kuleczki drobiowe w masie serowo-ziołowej
-
Pączki drożdżowe. Wypróbuj przed tłustym czwartkiem
-
Mini pączki z serków homogenizowanych
-
Rogaliki z serka wiejskiego. Kruche i delikatne
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS