A A+ A++

Domowe, naturalne wędliny z prywatnych, małych przedsiębiorstw to obecnie prawdziwy rarytas i luksus podarowania sobie znakomitego smaku. Korzystając z naturalnych wyrobów wędliniarskich można być pewnym swojego zadowolenia i zachwytu nad smakiem domowych mięs. Swojskie wędliny to wyborne mięso i połączenie znakomitych przypraw oraz domowy sposób przyrządzania, który sięga dawnych receptur i sprawdzonych przepisów. Wyjątkowy smak i aromat naturalnych wędlin to najczęściej zasługa wyselekcjonowanego mięsa wysokiej jakości, peklowanego z dodatkiem mieszanki różnorodnych przypraw, często wędzonego w dymie bukowym lub olchowym.

Tradycja naturalnych wędlin

Naturalne wędliny bazują oczywiście na naturalnych składnikach, bez zbędnych konserwantów, barwników i polepszaczy smaku. Wędliny tworzone są w sposób naturalny i ekologiczny – to czysta natura. Dzięki domowym procesom produkcji powstają sprawdzone kiełbasy, boczki, wędzone schaby, aromatyczne szynki i polędwice. To rozkosz dla podniebienia. Wędliny bez konserwantów są idealnym dodatkiem do codziennych śniadań i kolacji. Połączone z ekologicznym masełkiem i domowym chlebem – stanowią zjawiskową całość.

Także stoły z naturalnymi wyrobami – cieszą się niesłabnącą popularnością na przyjęciach rodzinnych, weselach, chrzcinach i komuniach. Naturalne wędliny spożywamy do kanapek lub do sałatek. Często stanowią element domowych stołów szwedzkich i bufetów na różnego rodzaju bankietach. Ekologiczna i zdrowa żywność zachwyca bogactwem tradycyjnych smaków i naturalnych aromatów.

Naturalna wędlina – skarbem z natury

Wędliny bez konserwantów to zdrowa alternatywa dla niektórych sklepowych produktów, które w swoim składzie mają wiele chemicznych polepszaczy i emulgatorów. Drobiowe filety pieczone z indyka, wieprzowe kabanosy, swojskie kiełbasy z pieca – to tylko nieliczne przykłady na to, jak bogata może być oferta naturalnych, ekologicznie przygotowywanych wyrobów. Kupując domowe wędliny – warto zwrócić uwagę na ich wygląd. Naturalna wędlina bez konserwantów zazwyczaj nie ma idealnego różowego koloru oraz gładkiej, nieskazitelnej struktury. Mięso może mieć widoczne włókna oraz przerosty tłuszczowe. Wędlina naturalna często ma niejednolity, szary odcień. Może być także wilgotna. Kolejna kwestia, która wyróżnia szynkę bez konserwantów – to cena. Naturalne wędliny kosztują drożej od innych, ponieważ mięso jest wysokiej jakości i musi być zawsze świeże i prawidłowo przyrządzone wg tradycyjnej, ekologicznej receptury.

Naturalna wędlina bez konserwantów to prawdziwy skarb natury. Można ją odnaleźć w ekologicznych sklepach z mięsem i wędlinami albo spróbować przyrządzić samemu – wg sprawdzonej receptury. Ważne czynniki to – dobrej jakości mięso oraz mieszanki naturalnych przypraw, jak również naturalne sposoby przyrządzania. Sklepy z ekologicznymi wędlinami często oferują szeroki wachlarz różnorodnych produktów, dzięki którym nawyki żywieniowe i jakość potraw ulegają poprawie, a co za tym idzie – skłaniają do zdrowego stylu życia. A jak wiadomo – naturalna żywność to podstawa dla zrównoważonego funkcjonowania organizmu.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułTego dnia kebab nie tuczy. Smacznie zjedz i pomóż Tymonkowi
Następny artykuł“Kinga mrugnij osiem razy, jeśli potrzebujesz pomocy”. Michał Rusinek o hasłach na protestach