A A+ A++

Cienkie lub grube, proste i karbowane, zarumienione na zewnątrz, a w środku wilgotne. Każdy z nas woli frytki w nieco innym wydaniu. Smakują wyśmienicie nie tylko solo, ale również jako główny składnik obiadu, np. z nuggetsami oraz surówką coleslaw. Idealnym urządzeniem do przyrządzania pokrojonych w słupki ziemniaków jest frytkownica. W jaki sposób działa i czy można w niej przyrządzać tylko frytki?

Frytkownice tradycyjne i beztłuszczowe

Tradycyjne sprzęty do frytek wyposażone są w grzałkę, która rozgrzewa olej. Po przelaniu go do specjalnej komory i osiągnięciu wysokiej temperatury można smażyć ziemniaki. Ich forma może być dowolna – od słupków, po talarki, półksiężyce i fale.

Na rynku mamy coraz więcej beztłuszczowych frytkownic, które są alternatywą dla smażenia na głębokim tłuszczu. Wewnątrz komory urządzenia rozprowadzane jest ciepłe powietrze, co pozwala na zdrowszą obróbkę ziemniaków.

Nowoczesne frytkownice pozwalają przygotować dania z minimalnym użyciem oleju – wystarczy zaledwie jedna łyżka. W ten sposób ziemniaki są zdrowsze, mniej kaloryczne, a przy tym tak samo smaczne. Możemy zadbać o linię i cieszyć się pysznym jedzeniem. Aby frytki smakowały jeszcze lepiej, wystarczy dodać ketchup lub zrobić sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego.

Frytkownica – na co zwrócić uwagę?

Jeżeli decydujemy się na zakup beztłuszczowej frytkownicy, warto sprawdzić dostępne w niej parametry. Dzięki technologii nowoczesnym sprzętom wyposażonym np. w technologię Rapid CombiAir nie trzeba czekać, aż urządzenie się nagrzeje. Mało tego, można przyrządzać nie tylko frytki, ale również np. kurczaka czy łososia. Dania gotują się szybciej niż w piekarniku i zawierają nawet 99 proc. mniej tłuszczu.

Potrawy przyrządzone we frytkownicy będą smakować dokładnie tak, jak chcemy, a do tego, ale będą zdrowsze! Zanim wybierzemy frytkownicę, sprawdźmy czy ma dużą pojemność – to ważne zwłaszcza, gdy gotujemy dla całej rodziny. W takim sprzęcie można przygotować aż do 7 porcji jedzenia za jednym razem. Kontrolując stopień smażenia zawsze uzyskamy efekt zgodny z naszymi preferencjami.

Jak jeszcze wykorzystamy frytkownicę beztłuszczową? Upieczemy w niej mięso, owoce morza, a nawet chleb i ciasto! To nie wszystko sprzęt pozwala nie tylko na smażenie, ale i pieczenie pizzy, babeczek, grillowanie, smażenie oraz wolne gotowanie dań (np. gulaszy). Umożliwia też suszenie grzybów, przygotowywanie domowych jogurtów czy jajek na miękko. Poza klasycznymi frytkami przyrządzimy m.in. bataty, frytki z marchewek, słodkie ziemniaczki lub chipsy z jarmużu. A zatem, do dzieła i smacznego!

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułNowoczesna medycyna bez skalpela. Wodzisławskie Centrum Medyczne na froncie walki z nowotworami [WYWIAD]
Następny artykułDwaj motocykliści lekceważyli przepisy i narazili innych na niebezpieczeństwo