Kiedy kupować brzoskwinie?
W Polsce brzoskwinie zaliczane są do owoców sezonowych, które najłatwiej dostępne są w sierpniu. Jeśli ktoś ma w swoim ogrodzie albo na działce brzoskwiniowe drzewko, doskonale wie, że właśnie w tym miesiącu gałęzie dosłownie uginają się od owoców. Kto własnymi uprawami cieszyć się nie może, bez trudu znajdzie słodkie, soczyste przysmaki w sklepach i na targowiskach.
Warto korzystać, bo ten sezonowy rarytas nie tylko dobrze gasi pragnienie w upalne dni i szybko zaspokaja apetyt na słodkie, ale również korzystnie wpływa na zdrowie i sylwetkę. Jak się okazuje, brzoskwinie mogą być sprzymierzeńcem wszystkich, którzy chcą zrzucić niechciane kilogramy.
Brzoskwinie na odchudzanie? Dlaczego nie?
Brzoskwinie są na wagę złota, kiedy mamy zamiar się odchudzać123RF/PICSEL
Dlaczego brzoskwinie są dobre na odchudzanie? Argumentów jest kilka, ale zanim je poznamy, trzeba zaznaczyć jedno: samo zjadanie soczystych owoców nie sprawi, że zbędne kilogramy znikną jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Kluczem do uzyskania wymarzonej sylwetki jest bowiem aktywność fizyczna i zdrowa, zróżnicowana dieta.
Dlaczego do tej ostatniej warto włączyć brzoskwinie? Na samym początku trzeba przypomnieć o zawartych w nich pektynach, które nie bez przyczyny nazywane są “sprzymierzeńcami jelit”. Powód jest prosty: nie tylko mają zdolność ich oczyszczania, ale także zapewniają uczucie sytości, co zapobiega np. podjadaniu.
Zobacz również:
Ponadto brzoskwinie są niskokaloryczne (100 g to ok. 50 kcal) oraz charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym (IG – 35). Co oznacza ten drugi wskaźnik? W ogromnym skrócie, mówi nam on, że sierpniowe owoce nie powodują napadów wilczego głodu po posiłkach oraz, że mogą je jeść nawet diabetycy.
Odchudzą boczki, odciążą wątrobę
Wiadomo już, że brzoskwinie w trakcie odchudzania są idealne. Nie jest to jednak jedyny argument, przemawiający za włączeniem ich do diety. Brzoskwinie cechuje również obecność witamin: C, E, A oraz K, zaliczanych do silnych przeciwutleniaczy. Jak wiadomo, to właśnie antyoksydanty pomagają zapobiegać rozwojowi chorób cywilizacyjnych, mogą hamować nadmierne starzenie się komórek organizmu, a także redukują ilość toksyn w organizmie, co odciąża wątrobę. Ponadto witaminy te mogą wspierać odporność, redukować stany zapalne, a także sprzyjać młodemu i zdrowemu wyglądowi.
Nie wolno zapominać, że w brzoskwiniach obecne są również minerały. Wystarczy wskazać trzy najważniejsze: potas, żelazo i magnez – zgrane trio, wspierające układ krążenia i układ nerwowy.
Jak jeść brzoskwinie?
Uwaga na brzoskwinie: mogą uczulać123RF/PICSEL
Może wydawać się to banalne, ale wiele osób może zastanawiać się, jak jeść brzoskwinie. Odpowiedź jest równie łatwa: najlepiej na surowo, ponieważ mamy wtedy gwarancję, że dostarczą nam najcenniejszych składników, potrzebnych dla zachowania zdrowia organizmu. Soczyste owoce można też dodawać do różnych deserów oraz śniadań: nic nie stoi na przeszkodzie, aby wzbogaciły pieczywo z twarożkiem, czy towarzyszyły nam w trakcie jedzenia owsianki. Ogromne znacznie ma również fakt, w jakiej formie zjadamy brzoskwinie: chodzi o to, aby lepiej zjadać je ze skórką, ponieważ w niej również kryją się dobroczynne substancje.
Warto jednak wiedzieć również, że brzoskwinie są silnym alergenem, więc nie każdy może jeść je bezkarnie.
Silversie, można inaczej!
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS