A A+ A++

Dlaczego ich obecność w diecie jest tak istotna? Które z nich warto wdrożyć do swojego menu i jakie warzywa sezonowe z dostawą wybrać podczas najbliższego zamówienia?

Witaminy są cennymi mikroskładnikami, których nawet niewielka ilość ma kluczowe znaczenie w kontekście prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Kilka lub kilkadziesiąt mikrogramów na dobę wpływa na nasze ciało, usprawniające tym samym tysiące procesów.

Zbilansowana dieta, bazująca na dostarczaniu składników odżywczych, odgrywa ważną rolę we wzroście organizmu, w jego regeneracji i ochronie przed chorobami o podłożu np. hormonalnym. Ich sumienne dostarczanie jest kluczowe, ponieważ organizm nie jest w stanie samodzielnie wytwarzać większości niezbędnych składników odżywczych. W ostateczności więc to w naszym “obowiązku” jest dbać o obecność mikroskładników, uzupełniając je wraz z posiłkami lub stwarzając idealne warunki do ich wytworzenia. Przykładem takiego działania jest witamina D, która wytwarzana jest samodzielnie, w wyniku oddziaływania promieni słonecznych oraz witamina K, którą wytwarzają bakterie jelitowe.

Minerały i pierwiastki są z kolei mikroskładnikami, które musimy dostarczyć i utrzymać samodzielnie. W tym celu kluczowa jest odpowiednia dieta, a w skrajnych sytuacjach – dodatkowa suplementacja.

Odpowiedni poziom mikroskładników jest niezbędny do budowy tkanki mięśniowej, skutecznego i efektywnego przewodzenia nerwowego, a także do prawidłowego skurczu mięśni.

Przyjmuje się, że aby dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin i błonnika, konieczne jest spożywanie około 0,5 kg warzyw (https://zakupyw24h.pl/28-warzywa) i owoców dziennie. Starannie zaplanowany jadłospis uwzględnia dostarczanie tych składników w każdym posiłku – zarówno w postaci surowej, jak i gotowanej lub płynnej (dlatego też tak istotne jest, aby wybierać miejsca, oferujące np. świeże warzywa z dostawą do domu).

Na czele tych witamin jest witamina A i C. Obie są wyjątkowo nietrwałe i rozkładają się podczas obróbki termicznej, dlatego też zaleca się, aby dostarczać je w formie surowej, np. w surówkach. Pierwsza z nich – witamin A – odpowiada za wiele, złożonych funkcji, wpływając na naszą odporność, na układ sercowo-naczyniowy i na procesy starzenia, Druga – witamina C – pomaga utrzymywać prawidłowy stan układu odpornościowego, ochraniając organizm przed wpływem stresu i produkując kolagen budujący naczynia krwionośne.

I tak oto witamina A występuje w papryce, szpinaku, wiśniach i pomarańczach. Jej towarzyszka, witamina C, znajduje się w cytrusach, w truskawkach, papai, brokułach, w kalafiorze i brukselce.

Wspominając o najbardziej wartościowych witaminach, nie można zapomnieć o folianach, nazywanych potocznie kwasem foliowym. Ich główną rolą jest wspomagać rozrost tkanek matczynych, wspomagając tym samym prawidłową syntezę aminokwasów. Dzięki nim utrzymujemy prawidłowy poziom homocysteiny oraz dbamy o nasz komfort psychiczny. Kwas foliowy znajdziesz w szpinaku, pietruszce, brokułach i botwinie.

Warzywa wzbogacone są o cenne minerały i sporą ilość wody. To dzięki niej utrzymujemy prawidłową temperaturę ciała, wpływamy pozytywnie na swoją koncentrację, na usuwanie toksyn i sprawny metabolizm. Wśród warzyw o wysokiej zawartości wody, wyróżnia się ogórki, pomidor, rzodkiewkę, cukinię i paprykę.

Mówiąc o pierwiastkach i minerałach, nie sposób pominąć żelaza, które jest niezbędne w leczeniu anemii lub niedoborów ferrytyny. To właśnie z tym pierwiastkiem mają ogromne problemy weganie i wegetarianie, którzy zapominają, aby spożywać produkty wzbogacone o tzw. żelazo niehemowe. To je znajdziemy w produktach takich jak soja, brokuły, natka pietruszki i ziemniaki.

W kontekście istotnych pierwiastków warto wspomnieć o potasie, który realnie wpływa na objętości płynów zewnątrzkomórkowych. Docelowo więc potas wspomaga proces usuwania toksyn z organizmu, zmniejszając ryzyko zatrzymywania się płynów. W składnik ten szczególnie wzbogacone są buraki, kalarepa, ogórek, awokado, grejpfrut i agrest.

Wbrew panującym mitom – warzywa i owoce są również dobrym źródłem magnezu, który służy syntezie i uwalnianiu niektórych hormonów. Dodatkowo, łącząc się z witaminą D, wpływa pozytywnie na mineralizację kości i zębów, co jest szczególnie istotne w przypadku pacjentów po 65. roku życia. Najcenniejszym źródłem magnezu jest rukola, jarmuż i szpinak, a także jabłka i truskawki.

Masz ochotę na najpyszniejsze, pełne witamin i minerałów owoce i warzywa? Zobacz warzywniak online: Zakupyw24h.pl

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułLiczenie kopciuchów
Następny artykułZłote Gody w gminie Ostrówek (zdjęcia)