Stowarzyszenie Kulturalno Oświatowe Ziemia Limanowska oraz Marek Dudek serdecznie zapraszają na bezpłatne warsztaty pt: „Uprawa i przetwórstwo winorośli oraz innych owoców sezonowych. Domowa produkcja win, miodów pitnych i nalewek.”
Tegoroczne obfitość owoców oraz dobrze zapowiadające się zbiory winogron budzą nadzieję na znakomite przetwory. Spośród wielu sposobów przetworzenia owoców jedną z łatwiejszych i długotrwałych w przechowywaniu jest poprawnie przeprowadzona fermentacja.
– Warsztaty będą poruszały podstawowe zagadnienia dotyczące założenia przydomowej winnicy, a więc wyboru miejsca, właściwego szczepu, nasadzeń oraz zbioru i przetwórstwa. Kandydaci na przyszłych winiarzy nauczą się poprawnego procesu nastawu oraz monitorowania przebiegu fermentacji, a potem, dojrzewania i leżakowania produktów gronowych i owocowych – mówi Marek Dudek. – Będą taż dwie wycieczki terenowe do świeżo zakładanej winnicy i już pracującej od kilku lat. Zajęcia odbywać się będą w siedzibie Koła Gospodyń Wiejskich w Starej Wsi w czwartki i piątki o godz. 17.15 – budynek Gminnej Biblioteki Publicznej w Starej Wsi.
Warsztaty rozpoczynają się w dniu 22 sierpnia, a chętni powinni zadeklarować swoje uczestnictwo zgłaszając się mailowo na adres: [email protected] podając imię i nazwisko oraz nr telefonu.
Zobacz również:
Warsztaty przeznaczone są dla osób pełnoletnich.
WARSZTATY WINIARSKIE
Program warsztatów: Uprawa i przetwórstwo winorośli oraz innych owoców sezonowych. Domowa produkcja win, miodów pitnych i nalewek.
Czwartek 22 sierpnia
17:15 Koło Gospodyń Wiejskich w Starej Wsi
17:15 Rozpoczęcie warsztatów, przywitanie gości, uczestników i prelegentów.
17:30 Rys historyczny dotyczący uprawy winorośli i produkcji wina.
17:45 Podstawowe przyrządy potrzebne do domowej produkcji win gronowych i owocowych oraz podstawy prawne domowej produkcji win.
18:15 Przerwa
18:20 Ogólny przebieg procesu produkcji wina domowego
Piątek 23 sierpnia
17:15 Czym jest wino ? Podział win oraz podstawowe procesy zachodzące podczas fermentacji etanolowej
18:00 przerwa
18:10 Zajęcia praktyczne: wykonanie nastawu wina gronowego lub miodu pitnego / w zależności od dostępności surowców/
Czwartek 29 sierpnia
17:15 Drożdże winne tajemnica sukcesu – czyli co, jak i kiedy. Omówienie podstawowych gatunków drożdzy.
18:00 Przerwa
18:10 Surowce winiarskie, dodatki do stosowania w procesie fermentacji, oraz istota chemiczna i mikrobiologiczna fermentacji etanolowej. Przygotowanie drożdży uniwersalnych.
Piątek 30 sierpnia
17:15 Zlewania wina, filtrowanie i klarowanie, dojrzewanie wina i butelkowanie. Leżakowanie – jak to wygląda w praktyce?
18:00 Przerwa
18:10 Zajęcia praktyczne. Nastawianie wina wytrawnego gronowego, czerwonego.
Czwartek 5 września
17:15 Wady i choroby wina, czyli jak uniknąć niepotrzebnych kłopotów. Podstawowe choroby winorośli.
18:00 Jak i gdzie założyć przydomową winnicę. Wymagania terenowe oraz dobór odpowiednich szczepów winorośli i formy ich prowadzenia. Zbiór winogron
Piątek 6 września
Godz. 17:15 Terenowa wycieczka do wybranej winnicy.
Czwartek 12 września
17:15 Prace kiperskie – czyli jak stworzyć swoją własną kompozycję wina. Korki i techniki korkowania wina.
18:00 przerwa
18:15 Nalewki jako forma uzupełniania bukietu wina . Korygowanie kwasowości i poziomu alkoholu w winach. Przyrządy pomiarowe.
Piątek 13 września
17:15 Piwniczka …ale jaka ? Zasady i warunki przechowywania win. Własna czy wynajęta?
18:00 Przerwa
18:10 Prawie wszystko o butelkach, kieliszkach, serwowaniu i spożywaniu win… Paradoks francuski.
Degustacja win i zakończenie warsztatów
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS