A A+ A++

Agnieszka Prymaka – zielarka, dyplomowany zielarz-fitoterapeuta, pasjonatka ziół, życia w zgodzie z naturą, była gościem Muzeum Ziemi Sokólskiej SOK w ostatni piątek, 3 czerwca 2022 r. Tym razem warsztaty dotykały tematu “dzikiej kuchni”, czyli tego w jaki sposób wzbogacić swoją dietę inspirując się roślinami dostępnymi w naszych warunkach lokalnych tworząc z nich sól ziołową.

Opowieści o ziołach, o tym jak rozpoznać konkretne rośliny, towarzyszyła degustacja herbaty wykonanej ze stokrotek, mięty, bluszczyku kurdybanku, babki lancetowatej, kwiatów jarzębiny zwyczajnej, liści lipy. Sól ziołową uczestnicy spotkania wykonywali “na mokro” łącząc sól (niejodowaną) ze świeżo zebranymi roślinami: lubczykiem, liśćmi krwawnika, oregano, liśćmi podagrycznika, bylicą pospolitą, bylicą boże drzewko, liśćmi chrzanu, bluszczykiem kurdybankiem, odrobiną liści hyzopu.

Własna sól ziołowa to przyprawa uniwersalna, która przyda się w każdej kuchni do zup, sałatek, mięs, na kanapki. Można ją komponować dość dowolnie by pasowała do naszych upodobań smakowych i potrzeb zdrowotnych. Wszystkie rośliny użyte do soli miały różne właściwości, uczestnicy warsztatów mogli się przekonać jakie rośliny mogą im pomóc, jakie trzeba stosować z umiarem do tworzenia swoich mieszanek przyprawy.

Edyta Wiśniewska, SOK
Fot. z wydarzenia W. Panow

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułDruzgocący raport o stanie województwa. Mieszkańców ubywa najszybciej w kraju, sektor prywatny mało inwestuje
Następny artykułTrwa świetna seria Stali Brzeg. Żółto-niebiescy rozbili Piasta Żmigród 5:0