A A+ A++

Do smażenia omletów w wydrążonym chlebie zachęcają instruktorki Miejsko-Gminnego Domu Kultury w Końskich. W ramach ferii zorganizowano między innymi warsztaty kulinarne online.

Małgorzata Pasek i Urszula Nowicka pokazują jak w prosty sposób zrobić kolorowe omlety, używając wydrążonych kromek chleba jako foremek.

– To może być chleb pszenny, czy razowy. To może być również wydrążona bułka, którą będzie można łatwo odwrócić i podsmażyć z drugiej strony – mówią.

Jak dodaje Urszula Nowicka niezbędny do omletów w foremkach jest ser, który scali wszystkie składniki.

– Najpierw musimy roztrzepać jajka, potem dodajemy mąkę. To co sprawia, że omlet jest zwarty i klarowny, to ser. Nie tylko dodaje smaku, ale sprawia, że konsystencja jest zbita i łatwo można go obrócić na druga stronę – mówi.

Małgorzata Pasek przyznaje, że w dzieciństwie omlety były jej ulubioną potrawą, którą przygotowywała samodzielnie z koleżanką. Zajęcia zorganizowane przez dom kultury mają zachęcać dzieci i młodzież do samodzielności i zabawy w kuchni.

Od poniedziałku do piątku na stronie facebookowej Miejsko-Gminnego Domu Kultury o godzinie 10.00 publikowane są filmy z zajęciami plastycznymi, ceramicznymi, czy z animacji komputerowej.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPPK – potęga zysków
Następny artykułNietuzinkowa mapa szczęścia narodów