A A+ A++

Krynica-Zdrój. W Krynicy-Zdroju, w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II, odbył się drugi etap konkursu kulinarnego “#mitosmakuje – Konkurs na mistrzowską potrawę z drobiu”. Celem konkursu było wyłonienie najlepszych kulinarnych talentów, a zadaniem uczestników było przygotowanie mistrzowskich potraw z drobiu, uczestniczyły w nim dwie reprezentacje powiatu limanowskiego.

Jury i uczestnicy

Jury w składzie: Grzegorz Krupa (szef kuchni Hotelu Intercontinental Warszawa oraz Restauracji Platter by Karol Okrasa), Krzysztof Małocha (szef kuchni Heron Live Hotel), Andrzej Danielak (prezes Polskiego Związku Zrzeszeń Hodowców i Producentów Drobiu) oraz Aneta Oleksy-Gębczyk (AG Consulting), miało trudne zadanie oceny dań przygotowanych przez uczestników.

Z powiatu limanowskiego do konkursu zgłosił się Dom Weselny Lis ze Słopnic reprezentowany przez Bogusławę Wojcieszak, która przygotowała „Roladkę sezonową” oraz Agnieszkę Janczy, reprezentująca restaurację Jasicówka z Limanowej (przygotowała “Confit z kaczki”

Pozostali uczestnicy: Bartłomiej Horowski z Domu Miodu i Wina w Muszynie zaprezentował “Pierś z kaczki”, Wojciech Sekuła z restauracji Griselda w Krynicy-Zdrój przygotował “Tatar z gęsi”, Karolina Trojanowicz z Krynicy przedstawiła grillowaną pierś kurczęcia, a Ewa Majer z hotelu Belmonte zaprezentowała swoje umiejętności kulinarne, przedstawiając faszerowane udo. Kinga Kulpa z Restauracji Myśliwska – Berło w Krynicy-Zdrój zaserwowała “Przepiórkę na gnieździe”. Bogusława Wojcieszak, reprezentująca Dom Weselny LIS w Słopnicach, przygotowała “Roladkę sezonową”, a Tomek Klimczak z Pensjonatu Lira z Krynicy-Zdrój zaprezentował “Filet z kaczki”. Katarzyna Motyl z Hotelu Mercure w Krynicy-Zdroju przedstawiła “Mieszaną sałatkę z perliczką, mango i konfiturą z czerwonej porzeczki”.”.

Zobacz również:

Wyniki i dalsze etapy

Wyniki jury na razie pozostają niejawne. Trzeci etap konkursu odbędzie się 13 lipca na krynickim deptaku, gdzie potrawy przygotowane przez kucharzy będą oceniane przez publiczność. Zwycięzcy konkursu zostaną wyłonieni na podstawie łącznej oceny z II etapu (80% oceny końcowej) oraz III etapu (20% oceny końcowej).

– Bardzo się cieszymy, że organizowany przez nas konkurs zainteresował tak wielu znamienitych kucharzy z regionu, że – jak brzmi hasło naszego projektu – drób zainspirował mistrzów – mówi Aneta Oleksy-Gębczyk z AG Consulting, która realizuje projekt. – Do tego etapu zostali zakwalifikowani tylko najlepsi, więc faktycznie ocena była bardzo trudna, gdyż poziom był bardzo wysoki i wyrównany. Myślę, że dużą wartością dodaną dla rywalizujących mistrzów był feedback, który usłyszeli po wyserwowaniu dania od jednych z najlepszych kucharzy w Polsce. Trwałym śladem projektu ma być książka kucharska, która ma być stworzona w głównej mierze na bazie przepisów zgłoszonych przez uczestników. Ja osobiście nie mogę się już doczekać, kiedy będę mogła testować te dania w swojej kuchni. Niezwykle cieszy również zaangażowanie młodzieży z Zespołu Szkół w Krynicy-Zdroju, którzy przez cały dzień towarzyszyli mistrzom, pomagając i ucząc się od najlepszych.

W konkursie przewidziano trzy nagrody główne, które obejmują voucher dla kucharza na szkolenie w restauracji Platter by Karol Okrasa o wartości 2000 zł oraz voucher dla restauracji na sesję fotograficzną o wartości 1500 zł.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułSkuteczne napary ziołowe na wzmocnienie odporności
Następny artykułJapończyk, który krytykował Assassin's Creed: Shadows… nie jest Japończykiem