A A+ A++

Wbrew pozorom to nie jest fit przekąska (a już na pewno nią nie będzie, gdy posmarujecie wafel masłem orzechowym i obłożycie plasterkami banana) – w 100 g znajduje się aż 391 kCal (dla porównania w 100 g chleba żytniego jest zaledwie… 225 kCal!), co w przeliczeniu na 1 sztukę daję sumę ok. 36 kCal. Wydaje się, że to wcale nie jest dużo, ale warto zwrócić uwagę na jeden fakt.

Wafle ryżowe są mało odżywcze, a z uwagi na obecność białego ryżu mają wysoki indeks glikemiczny – 85 – więc szybko podnoszą poziom glukozy we krwi, która to równie szybko spada niedługo po spożyciu. W efekcie nawet góra wafli ryżowych nie nasyci nas na długo, a wręcz spotęguje apetyt.

Błędy przy odchudzaniu. Sprawdź, czy ich nie popełniasz

Zatem czy warto jeść wafle ryżowe?

Raczej nie – ani na diecie, ani wtedy gdy nie czujecie potrzeby zrzucenia kilogramów. Dlaczego? Poza wysokim indeksem glikemicznym, który zdaniem wielu z was z pewnością będzie dyskwalifikujący dla wafli ryżowych, są one również produktem wysoko przetworzonym.

Co ponadto? Szwedzki Instytut Żywności zbadał produkty zawierające ryż. W wielu z nich, w tym w waflach ryżowych, wykryto wysokie stężenie arsenu, którego obecność w jedzeniu nie jest obojętna dla naszego zdrowia. Oczywiście jedna czy dwie porcje wafli ryżowych z pewnością nie będą grozić uszkodzeniami wątroby czy nowotworem, lepiej jednak nie traktować tego produktu jako zamiennika pieczywa czy przekąski spożywanej regularnie.

Jeśli już musimy sięgnąć po wafle ryżowe, warto wybierać te z brązowego ryżu lub z dodatkiem innych zbóż (np. prosa czy gryki).

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułLeżał w śniegu. Nikt nie usłyszał jego wołania o pomoc
Następny artykułKiedy uzyskamy stadną odporność na koronawirusa?