A A+ A++

Nazwy takie jak filet, sznycel, antrykot czy szynka będą teraz zarezerwowane wyłącznie dla produktów pochodzenia zwierzęcego. Do tej pory roślinne zamienniki, mogły używać tych samych nazw co ich mięsne odpowiedniki. Nie podobało się to branży mięsnej, która argumentowała, że wprowadza to konsumenta w błąd.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To już kolejny dekret w tej sprawie. Pierwszy został opublikowany przez rząd francuski już w 2022 roku, ale skierowano go do Rady Stanu, aby wprowadzić poprawki.

Nowe prawo zakazuje również “wszelkich metod promowania produktów pochodzenia roślinnego terminologią, która w jakiś sposób nawiązuje do gatunków zwierząt, ich morfologii czy anatomii“.

Takie produkty, które zawierają zarówno składniki pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego, nie podlegają zakazowi – o ile zachowają określony stosunek procentowy surowca mięsnego do roślinnego. Mowa o na przykład wędlinach, takie jak chorizo, kiełbasy czy cordon bleu.

Nowe prawo obejmuje tylko produkty wytwarzane we Francji – produkty roślinne spoza kraju nadal będą mogły być sprzedawane pod nazwami, które we Francji są zarezerwowane dla produktów pochodzenia zwierzęcego.

Jeśli prawo zostanie naruszone, producentom grożą kary:

  • do 1500 euro w przypadku osoby fizycznej,
  • do 7500 euro w przypadku firmy.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułInformacja Miejskiej Komisji Wyborczej w Kolnie
Następny artykułPo kradzieży na stacji paliw pojechali wprost na granicę