Cascara — co to jest?
Cascara w języku hiszpańskim oznacza “skórkę” i tym właśnie jest — czyli łupiną, która otacza owoce kawowca. Cascara przez stulecia traktowana była jako produkt uboczny podczas produkcji kawy. Jednak w krajach, gdzie uprawia się kawowce takich jak Jemen, Etiopia czy Boliwia “herbatka z kawy” pijana jest już od wieków. Napar przyrządza się z suszonych na słońcu skórki i miąższu owoców kawowca, które pozostają po wyjęciu ziaren kawy. W trakcie suszenia cascara zmienia kolor z czerwonego na brązowy i po zaparzeniu jest już gotowa do spożycia.
Jak smakuje cascara?
Cascara jest z pewnością dobrym wyborem dla osób, które lubią kawy o kwaśnym smaku. Napar z suszonych łupek jest bowiem kwaskowaty, ma wyraźnie wyczuwalne owocowe aromaty, a na języku pozostawia słodkawy posmak. Znajdziemy w niej smak suszonych śliwek i jabłek oraz delikatną słodycz miodu.
Łupiny ziaren kawytarasari123RF/PICSEL
Cascara — właściwości
Cascarę z kawą łączy nie tylko źródło pochodzenia, ale także właściwości. Napar delikatnie pobudza i przegania zmęczenie. Jednak zawartość kofeiny w “herbatce z kawy” jest mniejsza niż w naparze z ziaren, toteż efekty pobudzenia są mniejsze. Cascara jest bogata w antyoksydanty, dzięki czemu pozytywnie wpływa na organizm. Poprawia funkcjonowanie układu trawiennego, wymiata złogi z jelit i pozytywnie wpływa na błonę śluzową przewodu pokarmowego. Cascara przyśpiesza metabolizm, toteż warto po nią sięgać na diecie.
Jak przygotować cascarę?
Cascarę przygotowuje się podobnie jak kawę — należy zalać susz gorącą wodą i parzyć przez około 5 – 6 minut. Napar można spożywać na gorąco lub po schłodzeniu. Duże zainteresowanie, jakim cieszą się kawy w Polsce, ściągnęło na Wisłę również “herbatkę z kawy. Cascarę można kupić w stacjonarnych i internetowych sklepach z kawą.
Sekrety kawy: Z wizytą w palarniInteria.tv
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS