A A+ A++

Zapomniany przysmak z PRL-u. Niegdyś gościł w każdym domu

Chałwa, choć kojarzona z luksusowym deserem rodem z Bliskiego Wschodu, zyskała ogromną popularność w Polsce w czasach PRL-u. Przysmak ten jest zaskakująco prosty do przygotowania i zrobić go może w domu każda i każdy z nas.

Głównym składnikiem tego deseru są ziarna sezamu, które najpierw praży się, a następnie mieli na pastę tahini. To właśnie ona stanowi bazę chałwy, do której dodaje się cukier lub miód, a także różne dodatki, takie jak orzechy, bakalie czy nasiona słonecznika.

Chałwa – bogactwo zdrowych tłuszczów i witamin. Dlaczego warto ją jeść?

Co ciekawe taka chałwa, przygotowana samodzielnie w domowym zaciszu, jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa.

Zawiera bowiem zdrowe tłuszcze, w tym kwasy omega-6, oraz witaminy A, B i E, które wspomagają układ nerwowy, wzmacniają mięśnie, poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci. Chałwa jest także źródłem magnezu, fosforu i żelaza, które zapobiegają anemii i wspierają układ pokarmowy.

Regularne, ale umiarkowane spożywanie chałwy może pozytywnie wpłynąć na perystaltykę jelit i przeciwdziałać zaparciom. Dodatkowo sezam obecny w chałwie ma działanie przeciwnowotworowe, zwłaszcza w kontekście układu pokarmowego.

Warto jednak zwrócić uwagę na skład gotowych produktów – chałwy przemysłowe często zawierają mniej zdrowe syropy glukozowo-fruktozowe dlatego, jeśli chcemy cieszyć się zdrowotnymi właściwościami tego przysmaku, najlepiej postawić na chałwy naturalne lub przygotować deser samodzielnie w domu.

Chałwa własnej roboty na głowę bije te sklepowe123RF/PICSEL

Jak zrobić chałwę w domu? Smak dzieciństwa we własnej kuchni

To przygotowania tego słodkiego przysmaku potrzebujemy:

Sposób przygotowania: 

  1. Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni na małym ogniu, często mieszając, by ich nie zrumienić.

  2. Gdy ziarna zaczną zmieniać kolor, przesypujemy je do miski i studzimy.

  3. Ziarna miksujemy partiami na proszek – przy pomocy moździerza lub młynka do kawy.

  4. Dodajemy miód i inne dodatki np. pistacje. 

  5. Z powstałej masy formujemy wałek, owijamy go folią i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. I gotowe!

Umiar kluczem do zdrowia. Kto nie powinien jeść chałwy?

Choć chałwa ma wiele zalet, nie jest to deser dla każdego. Ze względu na wysoką kaloryczność oraz zawartość cukru osoby z cukrzycą, czy nadwagą powinny z niej zrezygnować lub spożywać ją z umiarem. Ostrożność powinni również zachować alergicy.

Zdanowicz pomiędzy wersami. Odc.104: Iwona PavlovićINTERIA.PL

INTERIA.PL

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?

Dołącz do nas … czytaj dalej
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułDary od „Chrobrego” z Piotrkowa dla „Chrobrego” z Kłodzka
Następny artykułRozpoczął się drugi etap głosowania w tegorocznej edycji konkursu pn. „Turystyczne Skarby Małopolski”