A A+ A++

Czarki, szkarłatna i austriacka, przypominają kształtem talerz. To jadalne grzyby, które rosną o tej porze roku. Można zbierać także grzyby innych gatunków, choć na razie pojedyncze okazy.

Smardze zaczynają się pojawiać zwykle w marcu i kwietniu. W tym roku grzybiarze natknęli się już na nie w niektórych częściach województwa śląskiego. – Jeśli tylko utrzyma się ładna pogoda, smardzowate w większych ilościach pojawią się o miesiąc wcześniej niż w minionym roku – mówi Justyn Kołek, grzybiarz i grzyboznawca z Czernichowa.

Grzybiarze apelowali, by “uwolnić” smardze

W Polsce można spotkać kilka gatunków tych grzybów. To jedne z najsmaczniejszych grzybów, jakie rosną w naszym kraju. Widać to zresztą po ich cenie – za kilogram świeżych smardzy trzeba zapłacić kilkaset złotych. W Polsce grzyb ten do 2014 r. podlegał ochronie ścisłej, teraz podlega ochronie częściowej, czyli nie wolno zbierać grzybów rosnących np. poza terenem ogrodów czy szkółek leśnych. Kilka lat temu powstała nawet petycja, by „uwolnić” smardze.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułCo ludzie robią na chorobowym? ZUS w Częstochowie: pracują u konkurencji, remontują mieszkania, imprezują, wyjeżdżają za granicę
Następny artykułSekielski: w PiS zaczyna panować psychoza i strach przed hakami