Czarki, szkarłatna i austriacka, przypominają kształtem talerz. To jadalne grzyby, które rosną o tej porze roku. Można zbierać także grzyby innych gatunków, choć na razie pojedyncze okazy.
Smardze zaczynają się pojawiać zwykle w marcu i kwietniu. W tym roku grzybiarze natknęli się już na nie w niektórych częściach województwa śląskiego. – Jeśli tylko utrzyma się ładna pogoda, smardzowate w większych ilościach pojawią się o miesiąc wcześniej niż w minionym roku – mówi Justyn Kołek, grzybiarz i grzyboznawca z Czernichowa.
Grzybiarze apelowali, by “uwolnić” smardze
W Polsce można spotkać kilka gatunków tych grzybów. To jedne z najsmaczniejszych grzybów, jakie rosną w naszym kraju. Widać to zresztą po ich cenie – za kilogram świeżych smardzy trzeba zapłacić kilkaset złotych. W Polsce grzyb ten do 2014 r. podlegał ochronie ścisłej, teraz podlega ochronie częściowej, czyli nie wolno zbierać grzybów rosnących np. poza terenem ogrodów czy szkółek leśnych. Kilka lat temu powstała nawet petycja, by „uwolnić” smardze.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS