„Tradycyjnie, naturalnie i regionalnie z seniorami” – pod taką nazwą realizowany jest projekt przez Korszeńskie Stowarzyszenie Społeczno-Kulturalne Otwarte Drzwi, w partnerstwie z Miejskim Ośrodkiem Kultury w Korszach. W projekcie biorą udział seniorzy z gminy Korsze.
– Jednym z działań projektowych są warsztaty kulinarne, które odbyły się w gospodarstwie agroturystycznym. W ramach projektu seniorzy wzięli udział w wytwarzaniu zdrowej, regionalnej i tradycyjnej żywności, wysokiej jakości o charakterze regionalnym. Uczestnicy zapoznali się z tradycyjnymi recepturami wyrobu i obróbki wędlin oraz wytwarzaniem czterech potraw o charakterze regionalnym, historycznym powiązanymi z Warmią i Mazurami – mówi Tomasz Lenkowski, prezes KSSK Otwarte Drzwi.
Pod czujnym okiem szefowej kuchni, pani Jadwigi, seniorzy przygotowali plińce z pomoćką, dzyndzałki z hrećką i skrzeczkami, farszynki mazurskie i zupę warmińską. Ponadto zapoznali się z tradycyjnymi recepturami wyrobu kaszanki, kiełbasy i salcesonu oraz wzięli udział w ich wytwarzaniu.
– Realizacja zadania przyczyni się do trwałego zwiększenia aktywności społecznej osób w wieku emerytalnym. Działania podjęte w projekcie, oprócz efektu aktywizacyjnego, przyniosą wymierne rezultaty edukacyjne. Zwiększy to ich świadomość konsumencką – dodaje Tomasz Lenkowski.
W ramach projektu odbędą się jeszcze dwa spotkania z dietetykiem oraz realizacja czterech odcinków programu kulinarnego. Projekt jest współfinansowany ze środków samorządu województwa warmińsko-mazurskiego. red
Fot. Organizatorzy
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS