A A+ A++

„Tradycyjnie, naturalnie i regionalnie z seniorami” – pod taką nazwą realizowany jest projekt przez Korszeńskie Stowarzyszenie Społeczno-Kulturalne Otwarte Drzwi, w partnerstwie z Miejskim Ośrodkiem Kultury w Korszach. W projekcie biorą udział seniorzy z gminy Korsze.

– Jednym z działań projektowych są warsztaty kulinarne, które odbyły się w gospodarstwie agroturystycznym. W ramach projektu seniorzy wzięli udział w wytwarzaniu zdrowej, regionalnej i tradycyjnej żywności, wysokiej jakości o charakterze regionalnym. Uczestnicy zapoznali się z tradycyjnymi recepturami wyrobu i obróbki wędlin oraz wytwarzaniem czterech potraw o charakterze regionalnym, historycznym powiązanymi z Warmią i Mazurami – mówi Tomasz Lenkowski, prezes KSSK Otwarte Drzwi.

Pod czujnym okiem szefowej kuchni, pani Jadwigi, seniorzy przygotowali plińce z pomoćką, dzyndzałki z hrećką i skrzeczkami, farszynki mazurskie i zupę warmińską. Ponadto zapoznali się z tradycyjnymi recepturami wyrobu kaszanki, kiełbasy i salcesonu oraz wzięli udział w ich wytwarzaniu.

– Realizacja zadania przyczyni się do trwałego zwiększenia aktywności społecznej osób w wieku emerytalnym. Działania podjęte w projekcie, oprócz efektu aktywizacyjnego, przyniosą wymierne rezultaty edukacyjne. Zwiększy to ich świadomość konsumencką – dodaje Tomasz Lenkowski.

W ramach projektu odbędą się jeszcze dwa spotkania z dietetykiem oraz realizacja czterech odcinków programu kulinarnego. Projekt jest współfinansowany ze środków samorządu województwa warmińsko-mazurskiego. red

Fot. Organizatorzy


Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułMichał Szułdrzyński: Szczyt geopolitycznej ślepoty
Następny artykułFinał IX edycji Grand Prix w szachach szybkich P-15