A A+ A++

Niestety, obecnie jesteśmy świadkami poważnego spadku bioróżnorodności, w tym także spadku różnorodności i liczebności zapylaczy. Przykładowo, prace naukowe przeprowadzone w rezerwatach przyrody w Niemczech wykazały 75% spadek biomasy owadów latających w ciągu ostatnich 27 lat! Choć trudno zgromadzić dane obejmujące duże przedziały czasowe, to podobne spadki zanotowano także w Stanach Zjednoczonych, Holandii czy Wielkiej Brytanii. Efekty zaczynają już być zauważalne – nawet ponad 70% wszystkich populacji roślin może produkować mniej nasion i owoców, niż wynika z ich fizjologicznych możliwości. Brak zapylaczy może bardzo poważnie zmienić świat, który dotychczas znaliśmy. Trudno nawet wyobrazić sobie lato bez truskawek, czereśni czy malin, nie wspominając o ogórkach, sałacie czy pomidorach. Życie ludzkie i nasz dobrostan bardzo silnie zależą od roślin. Mając na uwadze także te powody, zespół naukowy Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Warszawskiego dokłada wszelkich starań, aby zrozumieć i odwrócić negatywne trendy, a także zachować bogactwo i różnorodność roślin dla przyszłychpokoleń. Naukowcy i naukowczynie z Ogrodu Botanicznego UW działają wykorzystując wszelkie zdobycze nauki, w tym także te najnowsze.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPotrącenie 10-latka na hulajnodze. Chłopiec trafił do szpitala
Następny artykułWojownicy Ninja wracają do Areny Lodowej