Smardze zaczynają się pojawiać w Polsce zwykle w marcu i kwietniu. W tym roku grzybiarze natknęli się na nie już w lutym, a teraz rosną nawet na Pustyni Błędowskiej. Zbierać je można tylko w niektórych miejscach.
W Polsce można spotkać kilka gatunków tych grzybów. Uważane są za przysmak. Bardzo smaczne są na przykład smardze duszone w śmietanie, świetnie nadają się także do faszerowania. Za kilogram świeżych grzybów trzeba zapłacić nawet kilkaset złotych. W internecie znaleźć można teraz wiele relacji z grzybobrań np. na Słowacji, grzybiarze wrzucają zdjęcia pełnych koszyków. Smardze zbierane są także w innych krajach.
W Polsce smardze można głównie podziwiać
Smardze zaczynają się pojawiać w Polsce zwykle w marcu i kwietniu. W tym roku grzybiarze natknęli się już na nie już w lutym, a teraz rosną wszędzie, miejscami w dużych ilościach. Grzybiarze znaleźli je nawet na Pustyni Błędowskiej.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS