Dwutlenek tytanu (E171) jest stosowany powszechnie. Występuje w bardzo wielu produktach, w tym najwięcej spożywczych. Dlaczego się go stosuje? Ponieważ nadaje produktom kolor śnieżnobiały. Badania przeanalizowane przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności wykazały, że nanocząstki dwutlenku tytanu mogą być genotoksyczne, czyli powodować uszkodzenia DNA, a to może owocować chorobami nowotworowymi.
Na razie nie ustalono bezpiecznego poziomu E171 dla organizmu ludzkiego, dlatego odradza się stosowania produktów, które zawierają ten śnieżnobiały pigment. Badania na gryzoniach wykazały bardzo szkodliwy wpływ na mikrobiom jelitowy.
W ostatnich miesiącach wiele organizacji pozarządowych opowiedziało się za podjęciem bardziej rygorystycznych działań w zakresie klasyfikacji i etykietowania dwutlenku tytanu. Niestety, substancja ta jest bardzo rozpowszechniona w przemyśle na całym świecie, dlatego uznanie jej za rakotwórczą spotkało się z ogromnym sprzeciwem producentów.
Our experts concluded #TitaniumDioxide (#E171) can no longer be considered safe when used as a #FoodAdditive. We have updated our safety assessment taking into account all available scientific evidence. #TiO2https://t.co/4fvHmOByMw
— EFSA (@EFSA_EU) May 6, 2021
W ubiegłym roku Francja zakazała stosowania E171 w produktach spożywczych, po tym jak agencja rządowa ANSES wskazała na szkodliwy wpływ tej substancji na zdrowie. Z analizy badań przeprowadzonych przez francuski Narodowy Instytut Badań Rolniczych INRA, które zostały opublikowane w 2017 roku w mag … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS